Novinari osudili izraelski crtani film o Gazi

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova postavilo je na YouTube ove sedmice kratki crtani film u kome ismijava izvještavanje stranih novinara iz Pojasa Gaze, uz upozorenje da tim palestinskim područjem vlada terorizam.

Udruženje stranih novinara je saopštilo da je iznenađeno i alarmirano tim potezom ismijavanja, uz ocjenu da je odraz veoma lošeg ukusa.

U animiranom filmu vidi se novinar, očito Amerikanac plave kose, kako stoji nasred ulice u Gazi i govori o modernom društvu, u kome obični ljudi samo pokušavaju da žive svoje živote.

Sistem transporta

On kaže da nema terorista tamo i hvali lokalno stanovništvo, dok maskirani član Hamasa iza njegovih leđa ispaljuje rakete.

Podzemne tunele, koje su pripadnici Hamasa izgradili za napade na Izrael, reporter, nakon što je odletio u zrak u prethodnoj sceni, opisuje kao fascinantni pokušaj Hamasa da izgradi metro koji će dovesti sistem transporta u Gazi u 21. stoljeće. 

Borci u međuvremenu noseći oružje u pozadini napreduju u pravcu Izraela. Pohvale palestinskog društva liberalnog i pluralističkog se nižu dok Hamasovi pripadnici kidnapuju jednog homoseksualca, sve do pojave voditeljice, koja stavlja naočare svom kolegi kako bi mogao da vidi realnost življenja pod vladavinom Hamasa.

 Novinar tada doživi šok i pada u nesvijest.

“Otvori oči. Terorizam vlada Gazom”, kaže ona.

Udruženje stranih novinara osudilo je odluku da se objavi taj crtani, istakavši da to nije ono što je potrebno Izraelu kako bi bio shvaćen ozbiljno u međunarodnoj zajednici.

” Udruženje stranih novinara je iznenađeno i alarmirano odlukom izraelskog Ministarstva vanjskih poslova da producira crtani koji ismijava izvještavanje stranih medija o prošlogodišnjem ratu u Gazi. U vrijeme kada Izrael mora da se bavi ozbiljnim pitanjima u Iranu i Siriji, uznemirujuće je da ministarstvo troši vrijeme producirajući video od 50 sekundi, koji pokušava da ismije novinare koji izvještavaju o sukobu, u kome je 2.100 Palestinaca i 72 Izraelaca ubijeno “, navodi se u saopštenju.

Također se ističe da ako izraelska diplomatija želi da bude shvaćena ozbiljno u svijetu, objavljivanje obmanjujućih i loše zamišljenih videa na YouTube joj neće pomoći.

Strane agencije navode da udruženje okuplja oko 500 novinara koji izvještavaju iz Izraela, Pojasa Gaze i sa Zapadne obale.

Civilne žrtve

 Izraelski mediji javljaju da je crtani dio zvanične proizraelske propagande, odnosno napora da se odbrani od izvještaja UN-a o prošlogodišnjem ratu.

Očekuje se da će izvještaj, koji će uskoro biti objavljen, kritikovati tvrdnje Izraela da je učinjeno sve kako bi se minimizirale civilne žrtve.

Liberalni izraelski list Haaretz piše da u filmu nema stotina mrtvih palestinskih civila, uključujući djece, koji jesu pokušavali da žive mirnim životom prije nego što su ubijeni u izraelskim napadima prošlog ljeta.

Ne vidi se ni totalno razaranje u Gazi .

Isti list navodi da strana štampa može biti kritikovana za izvještavanje o palestinsko-izraelskom sukobu, jer često pogrešno interpretira realnost, ignoriše važne trendove i pokušava da zauzme patronizirajući pristup konfliktu kao što to čini u ostalom dijelu Bliskog istoka.

 Ali poenta tog videa nije bila da uvjeri strane novinare u njihove greške, već je uvredljiv, omalovažavajući i vrlo lošeg ukusa i neće pomoći Izraelu da popravi svoj imidž u svijetu, ocjenjuje komentator Haaretz.

Izvor: Agencije