Novinari u opasnosti širom Meksika

Zbog velikog broja ubistava novinara u Meksiku, brojni su utočište pronalazili u glavnom gradu te države. Međutim, više ni tamo nisu sigurni.

Israel Hernandez je novinar i svakog dana se susreće sa istom dilemom – koje su granice njegovog izvještavanja? Razlog je jednostavan: 14 njegovih kolega novinara u pokrajini Veracruz je već ubijeno i on ne želi biti petnaesti.

„Sloboda izražavanja u pokrajini Veracruz je samo prividna. Ona postoji samo kada ne ugrožava interese moćnih poslovnih ljudi, političara i organiziranih bandi. Prema zakonu, novinarima je dozvoljeno reći šta god žele, ali ako to zaista i učinimo – možemo završiti među mrtvima“, ističe Hernandez.

Oni koji se suprotstave bandama ili Vladi, poput Moisesa Sancheza – bivaju kažnjeni. Policija traga za načelnikom grada zbog sumnje da je umiješan u njegovo ubistvo. Ali njegov sin Jorge ne želi odustati. Preuzeo je lokalne novine koje je vodio njegov otac.

„Shvatio sam da nisu željeli ubiti samo tog čovjeka, oni su htjeli ubiti jedan glas. Htjeli su prikriti nešto što se dešavalo u Medellinu. Ono što mi njima želimo poručiti jeste ‘Možete ga ubiti, ali nećete nas ušutjeti'“, kazao je sin ubijenog novinara.

Nasilne posljedice

Ne samo u Veracruzu, nego u mnogim mjestima Meksika – novinari koji ne izvještavaju onako kako im je naređeno suočavaju se sa nasilnim posljedicama. Fotoreporter Ruben Espinosa je prebjegao u Mexico City, misleći da će biti siguran. Mučen je i ubijen u jednoj ulici.

Rafal Pineda je satiričar koji ga je poznavao.

„Sada razmišljam o napuštanju države, jer ne vjerujem da je bilo gdje u Meksiku sigurno. Smrt Rubena Espinose je prijetnja svim novinarima“, ističe Pineda.

Vlada Meksika je pokrenula program vrijedan 20 miliona dolara kako bi zaštitila novinare. No, novinari kažu da je program neefektivan i nepouzdan.

Većina ubistava novinara nikada nisu razriješena i upravo će zbog toga Israel i ostali nastaviti svoje protestne šetnje za pravdu i slobodu govora.

Izvor: Al Jazeera i agencije