Noviteti na sajmu automobila u Ženevi

Stotine predstavnika autoindustrije stiglo je u Ženevu, na 85. međunarodni sajam automobila. Mnogi proizvođači planirali su upravo ovaj sajam za predstavljanje posljednjih dostignuća, a planirane su i premijere 130 novih modela.

Svi žele sliku novog automobila godine – Volkswagenov Passat pomeo je konkurenciju, ostavivši drugoplasirani Citroen Kaktus stotinu bodova iza sebe.

Direktor razvoja Volkswagen grupacije Heinz-Jakob Neussen, koji je u ime kompanije primio nagradu, naveo je nove inovativne karakteristike Passata.

“Posjeduje širok raspon tehnologija, poput sistema za konekciju, sistema za pomoć pri vožnji, različite efektivne pogonske spojeve, sve do ovog priključnog GTE hibrida. Možete vidjeti da ovaj automobil može preći 50 kilometara koristeći isključivo struju, bez emisije gasova. Pruža veliku udobnost korisnicima i vozačima i zabavan je za vožnju”, istakao je Neussen.

Jubilej ‘Ajkule’

Citroen ove godine obilježava 60 godina modela DS – popularne “Ajkule”. Prije godinu kompanija je plasirala novu liniju DS-a, koja je danas dobila i prvi facelift. Najviše promjena uočava se na prednjem dijelu automobila.

U skladu s ovogodišnjim trendom, i DS je dobio “xenon full led” svjetla, a proizvođač je obećao i novi sportski motor.

Veliku pažnju privukla je i kategorija SUV vozila, gdje po svoj dio kolača dolazi Renault s modelom Kadjar. Nakon neuspjeha prethodnog modela Koleos, Renault je premijerno predstavio svoju verziju Nissanovog Qashqaija.

Baš poput japanskog rođaka, i ovaj Francuz igra na kartu ekonomičnosti, s dizelskim motorom od 1.500 kubika, koji bi, navodno, trebao trošiti u prosjeku 3,8 litara na 100 kilometara.

Svoj novi sportski terenac predstavio je i Mercedes.

“Nastavljamo bilježiti rast potražnje za sportskim terencima u gotovo svim segmentima, i za to smo spremni sa sve većom ponudom modela”, izjavio je Diete Zetschke, izvršni direktor Daimler Grupe, u kojoj je i Mercedes.

Oporavak tržišta

No, šta je s dugo najavljivanim električnim automobilima? Većina proizvođača razvija i ovaj segment, a najveći iskorak napravili su u Nissanu.

“Prošle godine prodali smo 160.000 modela Leaf, i to je rekord u ovom segmentu. Zadovoljni smo i uvjereni da je ovo tehnologija budućnosti”, rekao je Paul Willcox, predsjednik Nissana za Evropu.

Trenutno su nedostatak infrastrukture za punjenje ovakvih automobila i još nedovoljno razvijeni kapaciteti njihovih baterija glavne prepreke tržištu električnih vozila. To potvrđuju i brojke: prošle godine u Evropi prodato je 12,5 miliona vozila, što je rast od 5,6 posto u odnosu na 2013. godinu. Međutim, samo 75.000 tih vozila imalo je neku vrstu električnog pogona.

Činjenica je da se svjetsko tržište automobila oporavlja. Prošla godina je prva nakon 2007. u kojoj je ostvaren rast prodaje. Međutim, padom tržišta u Rusiji, koje je prije ukrajinske krize bilo jedno od najbrže rastućih, analitičari predviđaju da će ove godine tržište porasti za 2,4 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije