Novo lice evropske mafije

Motociklističke bande često djeluju u segmentu industrije osiguranja (EPA)

Organizirane kriminalne grupe u Evropi potpuno su se izmijenile i postale utjecajnije i fleksibilnije, dok su se istovremeno organizaciono smanjile, saopćili su stručnjaci.

“Ako pogledate ukupnu sliku organiziranog kriminala, tada vidite kompletnu tipologiju grupa – malih, srednjih i velikih – poput normalnih kompanija”, izjavio je Ernesto Savona, profesor kriminologije i direktor istraživačkog centra Transcrime, sa sjedištem na univerzitetima u Milanu i Trentu.

Transcrime se već deset godina bavi istraživanjem organiziranog kriminala u Evropi. Njegovi stručnjaci ne koriste privatne istražitelje, nego se oslanjaju na “otvorene izvore”, poput policijskih, vladinih i medijskih izvještaja.

Centar već dvije godine radi na projektu “Portfelj organiziranog kriminala”, koji će krajem septembra biti predstavljen u Briselu, prenosi portal EUobserver.

Veći dio istraživanja fokusiran je na zapadnu Evropu, a Savona priznaje da je potreban dodatan rad na analiziranju organiziranog kriminala u istočnoj Evropi i na Balkanu, prenosi Srna.

Kaže da su kriminalne grupe postale manje kada je riječ o organizaciji, ali su raširile pipke u većem broju zemalja i proširile aktivnosti.

Europol, policijska agencija Evropske unije, procjenjuje da samo četvrtina od više od 3.600 evropskih organiziranih kriminalnih grupa ima jasnu etničku strukturu.

Transcrime navodi da kriminalne grupe u samo sedam evropskih zemalja – Francuskoj, Italiji, Finskoj, Irskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji – ostvaruju zaradu od blizu 40 milijardi eura godišnje od krijumčarenja droge, prodaje falsificirane robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

Legalni poslovi

Savona upozorava da je uznemirujuće to što su mafijaške grupe infiltrirane u legitimne poslove, što nadležnim službama otežava da ih otkriju.

“Trgovanje u legitimnoj ekonomiji je najrelevantniji efekt organiziranog kriminala u Evropi”, navodi Savona na svojoj internetskoj stranici i dodaje da mafijaški novac “prlja legitimnu ekonomiju”.

Tvrdi da kriminalne grupe širom Evrope godišnje zarade 150 milijardi eura kroz legitimne poslove.

Transcrime je u svojoj arhivi zabilježio više od 550 odvojenih investicija u sedam zemalja EU-a.

“Oni ne ulažu u visokotehnološku industriju. Oni za to nemaju ni znanje niti novac”, rekao je Savona.

Umjesto toga, kriminalne grupe, bilo da su italijanske, ruske ili kineske, upumpavaju svoj novac u građevinsku industriju, kafiće, restorane i nekretnine.

Kineske grupe naročito su zainteresirane za sektor odjeće, a španske motociklističke bande posjeduju radnje za tetoviranje i djeluju u segmentu industrije osiguranja.

Savona navodi da italijanske grupe Cosa Nostra, Gomorrah, Ndrangheta i ostale godišnje zarađuju više od 10 milijardi eura, ali da njihov utjecaj opada.

Izvor: Agencije