Novo priznanje za Al Jazeera Media Network

Nagradu je u Washingtonu primio Mostafa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Network (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network dobitnik je Nagrade za globalne komunikacije za 2018. godinu, koju joj je dodijelio „World Affairs Council“ iz Washingtona (WAC-DC).

Nagradu je u National Press Clubu u američkom glavnom gradu primio Mostafa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Network, a uručio ju je James Moran, potpredsjednik WAC-DC.

Nagrada se dodjeljuje organizaciji čiji je rad u skladu sa misijom WAC-DC o saradnji unutar međunarodne zajednice razvojem geopolitičkih analiza i kritičkog razmišljanja sa globalnom perspektivom.

U svom govoru, Souag se osvrnuo na slobodu medija, ocijenivši da je ona širom svijeta pod prijetnjom i da mnogi žele cenzurisati medije, te da u tom cilju ne prezaju niti od nasilja.

„Zbog onoga što Al Jazeera radi, svoje dužnosti, ona je suočena sa mnogim problemima. Jedanaest naših reportera je ubijeno, mnogi od njih su zatvoreni, a stotine su maltretirane“, rekao je u svom obraćanju Souag, naglasivši da je novinarama teško obavljati svoj posao ako se ne osjećaju sigurnim.  

Souag je nastavio hrabriti novinare širom svijeta da se bore za slobodu medija, naglašavajući odlučnost Al Jazeere da je brani.

“Novinarstvo nije zločin”

„Nijedna institucija na svijetu, nijedna medijska kuća ili organizacija koja brani medije i njihovu slobodu, ne može to učiniti sama. Moramo raditi zajedno“, dodao je Souag.

Generalni direktor Al Jazeere izlaganje je završio govoreći o budućnosti novinarstva i pronalaženju novih načina saradnje medijskih organizacija.

Pozvao je sve medijske organizacije da nastave sa „važnim radom“.

„Novinarstvo nije zločin“, potcrtao je Souag.  

Nagrada za globalne komunikacije jedna je u nizu velikog broja priznanja za Al Jazeera Media Network, kojih je ove godine 39.

Ove sedmice, Al Jazeera je dobila nagradu Emmy za izvanredno i kontinuirano praćenje novinarske priče u magazinu, za svoj dokumentarni film „Zabrana“, a ranije ove godine, uručeno joj je prizanje New York Festivala za najbolju televiziju godine.

WAC-DC je neprofitna obrazovna organizacija osnovana 1980. godine, koja je posvećena jačanju javne svijesti i međunarodnog razumijevanja za globalne probleme.

Izvor: Al Jazeera