Novo priznanje za Branislava Ivanovića

Novo veliko priznanje dobio je jedan od najboljih nogometaša Srbije. Branislav Ivanović imenovan je za drugog čovjeka ekipe engleskog velikana Chelseaja. Menadžer “Plavaca” Jose Mourino je odlučio da, nakon odlaska golmana Petra Čecha, kao novog zamjenika kapitena postavi upravo Ivanovića.

Nogometaš iz Srbije za Chelsea igra već osmu godinu. Iz sezone u sezonu, postaje sve važniji igrač velike engleske ekipe, a vrhunac je doživio u utorak. Mourinho upravo u njemu vidi svoju produženu ruku na terenu: John Terry je već 11 godina kapiten, a Ivanović je postao njegov novi zamjenik.

“Veoma sam sretan i ponosan što ću biti zamenik kapitena. To je nešto novo za mene u Chelseaju. Dobio sam veću odgovornost, ali to nije stvar sa kojom nemam iskustva. Nova uloga ne menja puno, budući da je Terry pravi kapiten i lider ekipe”, istakao je Ivanović.

Brojni trofeji

On se s klubom upravo nalazi na predsezonskoj turneji, gdje se pripremaju za odbranu naslova prvaka Engleske i napad na naslov prvaka Evrope. Pa ipak, uz tu super-uspješnu eru u Chelseaju, Ivanoviću za sada kao mrlja stoje neuspjesi s reprezentacijom. Aktuelni je kapiten reprezentacije, s ukupno 70 nastupa, i on je njen peti nogometaš u historiji.

U Chelsea je stigao početkom 2008. godine, i tu je više od sedam godina. Za to vrijeme je osvojio čak devet trofeja. Najvažnija su četiri – Liga prvaka, Evropska liga i dva Premiershipa.

Osim briljantnih igara u odbrani, odličnih udaraca i kvalitetnih centaršuteva, u novoj sezoni od njega će se očekivati i dodatni autoritet na terenu: kao zamjenika kapitena Chelseaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije