Novogodišnji nastupi timova iz Manchestera

Mancini ne treba puno prebirati po sjećanju da pronađe pravu inspiraciju protiv gradskog rivala (Getty Images)

Aktuelni nogometni prvak Engleske, Manchester city ući će u 2013. godinu sa zaostatkom od sedam bodova za liderom Premier lige i gradskim rivalom Manchester Unitedom, a prvi duel u novom ljetu imat će u utorak protiv nezgodnog Stoke Cityja.

Ekipa italijanskog stručnjaka Roberta Mancinija okončala je godinu, u kojoj je po prvi put u historiji došla do šampionskog naslova, trijumfom od 4:3 na gostovanju kod Norwicha i dokazala kako veoma plaćeni igrači „Građana“ imaju i borbenu narav.

Do kraja sezone ima još dosta utakmica, no United, koji gostuje kod Wigana, tradicionalno dobro igra u drugoj polovini takmičarske godine.

Ipak, Mancini ne treba puno prebirati po sjećanju da pronađe pravu inspiraciju protiv gradskog rivala – prošle sezone su „Crveni đavoli“ u posljednjih šest utakmica sezone ispustili prednost od osam bodova.

„Pokazali smo da smo takmaci za naslov. Nećemo olako prepustiti šampionski naslov i borit ćemo se u svakoj utakmici“, kazao je Mancini nakon što je Manchester City veoma dobro igrao iako je drugo poluvrijeme bio bez isključenog Samira Nasrija.

„Iako ih je ostalo 10 na terenu, momci su bili fantastični. Samo trebamo nastaviti sa dobrim radom, truditi se i pobjeđivati, pa ćemo pogledati stanje na tabeli u februaru.“

Rovovska borba

Rovovski način borbe Stokea možda neće dobiti pohvale sa estetskog gledanja nogometa, no ono što je sigurno – namučit će City, piše Reuters.

Riječ je o jednom o najotpornijih timova u Premier ligi koji je u posljednjih 10 utakmica prošao bez poraza. U proteklu subotu je gubio 1:3 od Southamptona, da bi na kraju rezultat glasio 3:3.

Manchester United, koji je prvi put u posljednjih sedam utakmica u subotu sačuvao svoju mrežu (2:0 pobjeda nad WBA), moći će pojačati svoju odbranu protiv Wigana povratnicima Philom Jonesom i Rafaelom.

Jones protekle sedmice nije igrao zbog povrede koju je zadobio prošlog vikenda tokom remija protiv Swanseaja, dok Rafael nije igrao od mančesterskog derbija ovog mjeseca zbog istegnuća prepone.

Poraz od 0:1 na prošlosezonskom gostovanju kod Wigana bio je veliki faktor neuspjeha Uniteda u pohodu na naslov prvaka, no to je bio i prvi poraz od sjeverozapadnih susjeda u 16 odigranih duela.

Izvor: Agencije