Novosel: Mlade snage vraćaju košarci staru slavu

Vilfan: Danas neki igrač može postići osam ili deset poena, imati još pet skokova i odmah je zvijezda i kandidat za NBA (Al Jazeera)

Piše: Tomislav Šoštarić

Eurobasket 2015, čiju skupinu C u kojoj igraju tri momčadi iz regije – Hrvatska, Slovenija i Makedonija – u zagrebačkoj Areni prate i košarkaške legende s ovih prostora poput Mirka Novosela, šefa kultne reprezentacije Jugoslavije iz ‘70-ih godina u kojoj su igrala neka od najvećih europskih imena uopće – Nikola Plećaš, Krešimir Ćosić, Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić i mnogi drugi velikani.

To je momčad koja je pod Novoselovom palicom osvojila prvu europsku zlatnu medalju 1973. godine u Barceloni, a nakon toga to je ponovljeno u Splitu i Beogradu.

Novosel se i danas s ponosom sjeća te generacije i rezultata koje postigla te ističe da je jugoslavenska košarka bila sinonim za taj sport u svijetu.

Ti prvi europski uspjesi su, kaže, bili početak perioda dominacije jugoslavenske košarke, koji je kulminirao na zadnja dva Europska prvenstva – 1989. u Zagrebu i 1991. u Rimu, kada su u finalu ‘pali’ Talijani na vlastitom terenu sa 25 razlike.

Slovenci bez ‘zvijezde’

U slovenskoj klupskoj košarci, kaže Vilfan, ima mnogo problema jer Olimpija nije što je bila i više ne vuče za sobom taj ‘vlak’. Ostala je samo reprezentacija.

No, u Hrvatsku je, kaže, stigla bez nekih igrača s kojima bi to bila respektabilna momčad. Ovako, Sloveniji ostaje svoju šansu tražiti protiv Nizozemske, Makedonije i Gruzije.

„Ovo što imamo sad, to je jedna reprezentacija momaka koji su se, eto, odazvali u ovom trenutku, a Jure Zdovc je od njih napravio jedan dobar tim. Napravio je tim igrača koji se bori, koji igraju jedan za drugoga, koji su svjesni da nemaju zvijezdu, igrača koji bi za sobom povukao sve“.

„Mi smo došli tada na jedan nivo vrlo blizu NBA-a, konačno Hrvatska je to pokazala u Barceloni kad je došla do onog finala sa ‘Dream Teamom’ i to samo potvrdilo jedan kontinuitet jednog fantastičnog stručnog rada prije svega s mladim igračima i na stvaranju tih mladih igrača. Svi naši igrači su bili stvoreni kroz tu kadetsku i juniorsku reprezentaciju, imali smo jednu apsolutnu dominaciju u Europi i ta naša jugoslavenska škola je bila apsolutno dominatna odmah iza Amerikanaca“, kaže Novosel.

Novi talenti

O igračima koji su iznijeli te uspjehe na svojim leđima i nosili ih u svojim rukama, Novosel nakon svih ovih godina nema riječi kojima bi još jednom opisao o kakvim se veličinama radilo.

„Ja imam takvu situaciju da imam tri igrača u američkom Hall of Fame i šest igrača u FIBA-inom Hall of Fame, to samo potvrđuje taj kvalitet i veličinu tih igrača, počev od [Krešimira] Ćosića pa do Dražena [Petrovića]“.

Na pitanje vraćaju li države nastale raspadom SFRJ posljednjih godina košarku na stare puteve slave, Novosel ističe da se na ovim područjima doslovno svake godine pojavljuju novi talenti.

Ističe juniorsku reprezentaciju Hrvatske koji su nedavno došli do svjetskog srebra i njihovog izbornika kao mladu nadu struke, Antu Nazora, koji ih je vodio do tog rezultata.

Što se tiče ovogodišnjeg Eurobasketa, Novosel i na njemu kao favorite vidi momčadi iz regije. Ističe Srbiju, koja je prvi dan natjecanja pobijedila Španjolsku, i Hrvatsku – ako bude malo sreće i izostanka ozljeda, poput one Bojana Bogdanovića, kojeg smatra najboljim igračem hrvatske izabrane vrste.

No, prvi favorit ipak mu je Francuska.

„Prvo što ima odličnu momčad, svi NBA igrači su na raspolaganju i što su domaćini na finalu. A ovo drugo, Srbija je pokazala odličan kvalitet, u Španjolce puno ne vjerujem, baš zato što mislim klupa im nije adekvatna, ne znaju iskoristiti jednog De Sola, koji igra na pet metara od koša i teško je to. Grčka isto ima jedan odličan sastav. Vidjet ćemo, to je dug turnir i svašta još može biti“, zaključuje Novosel.

‘Romantična’ košarka

U zagrebačkoj Areni, na tribinama je susret Hrvatske i Slovenije pratio i Peter Vilfan, legenda slovenske košarke i jugoslavenski reprezentativac, kojega je Novosel nekada vodio kroz njegove košarkaške dane.

Vilfan se i dan-danas s uzdahom nostalgije prisjeća vremena kada je igrao s legandarnim igračima s ovih prostora.

„Ja sam deset godina igrao sa [Zoranom] Slavnićem, Kićanovićem, [Mirzom] Delibašićem, [Krešimirom] Ćosićem, [Draženom] Dalipagićem, [Željkom] Jerkovim, onda sam imao tu sreću da sam dvije godine igrao u jugoslavenskoj reprezentaciji s Draženom Petrovićem, igrao sam protiv [Tonija] Kukoča, [Dina] Rađe, [Stojka] Vrankovića i svih ovih velikih igrača. Znate, kada bih sve nabrajao, onda bih mogao nabrojati 20-30 igrača. Neka mi netko sad nabroji u Europi 20-30 ovakvih igrača. Vrlo teško“, kaže Vilfan.

Vilfan otkriva i ‘tajnu’ te momčadi i tih igrača, iz vremena koja su, naglašava, bila bitno drugačija nego danas. Ali, što se košarke tiče, ne lošija.

„Kao prvo, mi smo uživali u igranju košarke, nama je prvi motiv bio taj da igramo i svaki od nas je želio da igra što više. Nama je vrhunac svega bilo igrati za reprezentaciju svoje države. A u ono vrijeme bilo je i drugačije, ti si mogao biti sjajan klupski igrač, ali ako nisi bio dio reprezentacije i ako se nisi i tamo dokazao, onda si teško mogao ići negdje u Europu ili svijet“.

Danas se, smatra, sve to promijenilo – neki igrač, kaže, može postići osam ili deset poena, imati još pet skokova i odmah je zvijezda i kandidat za NBA i za što sve ne.

„Ono je bila neka romantička košarka. Neki govore da se u ono vrijeme nije igrala obrana itd. To nije istina. Mi nismo možda bili fizički jaki ovako, nismo toliko radili sa tegovima i takve stvari, prehrana je bila drugačija, ali tehnički, što se tiče kondicije i tih stvari, ja mislim da smo bili bolji od mnogih ekipa što danas igraju na ovom Europskom prvenstvu“, tvrdi Vilfan.

Pitanje novca

Što se tiče razvoja košarke u regiji nakon raspada SFRJ, Vilfan smatra da situacija nije ni blizu tako loša kao što se nekima činilo i čini još danas.

„Kada se raspala Jugoslavija, kada se raspao Sovjetski savez, onda su neki govorili da je kraj s košarkom na ovim prostorima, možda da će neka od ovih država još imati nekakvu ulogu. Ali to se nije obistinilo, još se igra dobra, vrhunska košarka u Srbiji i u Hrvatskoj, pa i u Sloveniji. Dobro, sada smo u maloj krizi, ali igra se dobra košarka. Gledajte zadnje Europsko prvenstvo, pa sve su države bivše Jugoslavije te bivše republike, bile na Europskom prvenstvu u Sloveniji – bila je Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Slovenija i onda još te iz bivšeg Sovjetskog saveza“, navodi Vilfan.

Prema njegovom mišljenju, košarka je u većini zemalja bivše SFRJ i SSSR-a i dalje sport broj jedan. No, problem je, smatra, novac.

„Nažalost, to je tako. U Europi i u svijetu sada se radi na nekom eksluzivizmu, žele se napraviti lige, evo Euroliga u košarci samo onih bogatih, neki zatvoreni krug koji bi iz ovih država najradije sve uklonili. I FIBA koja se tako busa sada da želi preuzeti Euroligu i dati šansu svima, recimo, oni su Sloveniji rekli: Vi ćete u kvalifikacije za Euroligu, vaš prvak neće ići. Pa kako sad, mislim, govorite da ova Euroliga nije u redu, sad bi nas bacili u neke kvalifikacije. Tako da nisu dobra vremena za ove države i klubove i sve, ali ne damo se, kao što vidite. Tu smo i nećemo se dati, uvjeren sam“.

Izvor: Al Jazeera