Novozelanđani biraju novu zastavu

Na Novom Zelandu u toku je referendum na kojem se odlučuje o izgledu nove državne zastave. To je prva država na svijetu koja je dozvolila građanima da odlučuju o izgledu državnog obilježja. Cijeli proces poreske obveznike koštao je 17 miliona dolara. Ipak, postizanje dogovora o novoj zastavi na nivou cijele države biće malo teži zadatak.

“Značajno smo se odmakli od svojih britanskih korijena. Možda je vrijeme za promjenu, ali narod možda i nije za to”, rekla je Felicity Barnes, historičarka sa Univerziteta u Aucklandu.

Sadašnja zastava Novog Zelanda koristi se već 113 godina i treća je u historiji ove države. Premijer John Key kaže kako je jedan od glavnih ciljeva da se dobije zastava koja neće ličiti na australsku.

Jedinstvena prilika

“Ovo je naše vrijeme i stvarno moramo izaći ispod australskih skuta. Zato je ova debata dobra. To je naša prilika da se brendiramo, da kažemo kako nismo ‘Mala Australija'”, ocijenila je Julie Christie iz odbora za razmatranje zastave.

Bilo je 10.000 prijedloga, a 12 poznatih Novozelanđana izabralo je četiri. Peti prijedlog, poznatiji kao “Crveni vrh”, prihvaćen je nakon peticije na društvenim mrežama. Tri prijedloga imaju prepoznatljivi znak paprati. Novi Zeland jedna je od šačice država koje na sebi još imaju “Union Jacka”, odnosno zastavu Velike Britanije.

“Zastava koja osvoji najviše glasova sljedeće godine u martu, na drugom referendumu, takmičit će se protiv trenutne zastave. Tek će tada biti odlučeno hoće li Novi Zeland dobiti novu zastavu ili će zadržati staru”, javlja Carly Flynn, novinarka Al Jazeere.Flynn.

Izvor: Al Jazeera