NRA nudi novi model zaštite u školama

Wayne Lapierre, šef Nacionalne asocijacije za vatreno oružje (NRA), pozvao je na naoružavanje policajaca i uvođenje drugih sigurnosnih mjera u svakoj školi u Sjedinjenim Američkim Državama, povodom prošlonedjeljnog stravičnog ubistva u školi Sandy Hook u gradiću Newtonu u saveznoj državi Connecticut.

NRA će upotrijebiti sve svoje znanje i resurse da razvije model zaštite i program za intervencije u američkim školama, rekao je on na konferenciji za novinare u petak.

Protivnici korištenja oružja iskoristili su ovu priliku kako bi iskazali svoje mišljenje o NRA.

Plan zaštite

NRA planira pokrenuti program zaštite američkih škola u koji bi se uključili članovi te organizacije, kao i drugi volonteri, izvještava Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Ovim planom asocijacija praktično nudi zaštitu američkih škola mimo ikakvih Vladinih snaga, zalažući se za više oružja na američkim ulicama.

Prisjećanje na žrtve

Brojni Amerikanci prisjetili su se u petak žrtava masakra u Newtownu minutom šutnje i zvonjavom crkvenih zvona, netom prije nego što se NRA, moćna lobistička grupa za pravo na nošenje oružja uključila u nacionalnu raspravu o kontroli oružja.

Guverner Connecticuta Dannel Malloy pozvao je stanovnike na minutu šutnje u 9:30 sati po lokalnom vremenu (15:30 po srednjoevropskom) kako bi obilježili sedmicu dana od tragedije.

I guverneri Illinoisa, Michigana, Mainea i još nekoliko saveznih država pozvali su stanovnike da zastanu na minutu i prisjete se žrtava masakra, a zvona Nacionalne katedrale u Washingtonu oglasila su se 28 puta, po jedan put za svaku žrtvu, uključujući i Lanzu.

Wayne Lapierre, direktor NRA, poručio je da “samo dobri ljudi s pištoljem mogu zaustaviti loše ljude s pištoljem”.

On  je istakao da su članovi NRA patrioti, kvalificirani da mogu zaštititi škole i djecu te da se mogu odmah rasporediti kako bi ih zaštitili.

“Pozivam Kongres da odmah postavi naoružane policajce u svaku školu u Americi i da djeca imaju tu zaštitu u januaru, kada se vrate u školske klupe sa raspusta.”

NRA ima oko 11.000 obučenih policijskih instruktora koji su kvalificirani pomoći, podsjeća Al Jazeerin dopisnik.

“Mi ćemo organizirati obuku nastavnog osoblja koje bi trebalo biti naoružano”, poručio je Lapierre.

Spremni da pomognu

Najutjecajniji zagovornici ličnog naoružanja u SAD-u saopćili su da su šokirani stravičnim ubistvom u Connecticutu, izražavajući spremnost da pomognu da se takve tragedije ne ponove, prenosi AFP.

 

“Nacionalno udruženje zagovornika ličnog naoružanja sačinjava oko četiri miliona majki i očeva, sinova i kćeri i mi smo šokirani, tužni i slomljenog srca zbog izvještaja o užasnim i besmislenim ubistvima u Newtownu”, navedeno je u saopćenju tog udruženja.

NRA navodi da je sačekala s komentarom zbog “poštovanja porodica” žrtava masakra, u kom je ubijeno 20 djece uzrasta šest i sedam godina, kao i šestero odraslih.

Četiri mrtva u pucnjavi u Pennsylvaniji

Četiri osobe poginule su, a trojica pensilvanijskih policajaca ranjena u pucnjavi koja se u petak dogodila u mjestu Frankstown Township, objavio je lokalni list Altoona Mirror na temelju podataka okružnog tužitelja.

Naoružani napadač, jedna žena i još dvojica muškaraca ubijeni su, rekao je Richard Consiglio, tužitelj okruga Blair.

Policajci su ranjeni u pucnjavi sa sumnjivcem, dodao je.

Jedan je pogođen u pancirku, drugog je pogodilo staklo kada je napadač pogodio policijski auto, a treći je policajac ozlijeđen u sudaru u kojem je sumnjivac sudjelovao, prenosi Hina.

Pucnjava se dogodila sedam dana pošto je naoružani 20-godišnjak upao u školu u Connecticutu i ubio 20 djece, šestero nastavnika, svoju majku i sebe.

U saopćenju se navodi da je zbog pristojnosti poštovano “vrijeme potrebno za žalost, molitve i punu istragu činjenica”, a najavljena je konferencija za novinare za petak u Washingtonu.

“NRA je spremna ponuditi značajan doprinos da pomogne da se ove stvari nikada više ne dogode”, ističe ovo udruženje.

Epidemija oružanog nasilja

Masakr je počinio 20-godišnji Adam Lanza, koji je najprije ubio svoju majku kod kuće, prije nego što je ubio 20 uečnika i šest radnika škole Sandi Hook, a potom i sebe.

Uz dva pištolja, Lanza je za ubistvo upotrijebio i vojničku poluautomatsku pušku Bushmaster.

Francuska agencija ocjenjuje da SAD pati od epidemije oružanog nasilja za posljednje tri decenije i da je od 1982. godine u toj zemlji bilo više od 60 incidenata pucnjave na grupe ljudi.

Ogromna većina oružja koje se koristi su poluautomatski pištolji ili vojničko ofanzivno oružje koje su ubice legalno nabavile.

Prema procjenama, u SAD-u građani imaju oko 310 miliona komada vatrenog ne-vojnog oružja, što je po jedan komad na svakog stanovnika, a mogućnost da čovjek u Americi bude ubijen pištoljem veća je 20 puta od mogućnosti u nekoj drugoj razvijenoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije