NRA odbacila Obamin plan kontrole oružja

Plakat za video koji je snimila NRA kao odgovor na plan američkog predsjednika za kontrolu prodaje oružja stanovnišvu (AP)

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) odbacila je plan predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obame, koji je predložio zabranu prodaje jurišnog automatskog oružja privatnim licima u SAD-u, te obaveznu provjeru svih osoba koje kupuju ostalo oružje kao odgovor na povećano smrtonosno nasilje u toj zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci.

„Samo će pošteni vlasnici oružja koji poštuju zakon biti pogođeni (Obaminim prijedlogom), dok će naša djeca ostati ranjiva do neke neizbježne nove tragedije“, ocijenila je NRA.

Obamin plan predviđa apel Kongresu da obnovi zabranu prodaje jurišnog oružja, koja je istekla 2004. godine, provjeru krivičnog dosjea osoba koje kupuju bilo koju vrstu oružja, kao i nove federalne zakone o prodaji oružja, čime bi se izbjegle zakonske rupe koje sada postoje.

Savjetnici u školama

Također, planira se i uvođenje više savjetnika u školama, gdje najčešće i dolazi do nasilja, kao i bolji pristup zdravstvenoj pomoći kod osoba sa mentalnim problemima.

NRA, koja važi za najtvrđeg protivnika strožije kontrole za vlasnike oružja, ističe da ne prihvata Obamine prijedloge, ali da će nastaviti podržavati sve što vodi ka promoviranju sigurnosti i odgovornom posjedovanju oružja.

„NRA će se nastaviti fokusirati na podršku sigurnosti djece i osiguranje škola, kao i na krivično gonjenje nasilnih kriminalaca do krajnjih zakonskih mogućnosti“, dodaje se u saopćenju.

Ova utjecajna lobistička organizacija navodi da će s predstavnicima Kongresa nastaviti saradnju na postizanju jedinstvenog rješenja u vezi sa kontrolom oružja i sigurnosti u školama.

NRA je prošlog mjeseca umjesto restrikcija na prodaju oružja predložila uvođenje naoružanog osiguranja u američke škole.

Sjedinjene Države su svjetski prvak po broju komada posjedovanog oružja na popisu 178 zemalja, prema podacima referentne internetske stranice gunpolicy.org.

U SAD-u je u posjedu 270 miliona komada vatrenog oružja, što je stopa od 88,8 komada na sto stanovnika.

Ta je zemlja na prvom mjestu među 25 zemalja po broju komada oružja po glavi stanovnika, ispred Srbije (drugo mjesto) i Jemena (treće), koje imaju stopu od 56,2, odnosno 54,8 komada oružja na stotinu stanovnika, prenosi AFP.

Vatrenim oružjem je 2011. u SAD-u počinjeno 11.101 ubistvo ili 3,6 ubistava vatrenim oružjem na 100.000 stanovnika.

Amerikanci su 20 puta više izloženi opasnosti da poginu od metka nego stanovnici bilo koje druge industrijski razvijene zemlje.

Kalašnjikov za 500 dolara

SAD je na 21. mjestu po broju ubistava vatrenim oružjem, iza Južnoafričke Republike, Salvadora, Kolumbije, Meksika i Filipina. To je jedina razvijena zemlja na vrhu ljestvice 25 zemalja po broju ubistava vatrenim oružjem.

Stopa slučajnih ubistava vatrenim oružjem je 0,27 na 100.000 stanovnika, najviše među razvijenim zemljama, ispred Izraela.

Stopa samoubistava vatrenim oružjem u SAD-u  je 5,75 na 100.000 stanovnika, daleko ispred Finske, druge razvijene zemlje na popisu.

Prosječna cijena automatske puške AK-47 (kalašnjikov) na američkom tržištu je 500 dolara.

U NRA je učlanjeno 4,25 miliona Amerikanaca, a od pokolja u Newtownu broj članova te organizacije je porastao za 250.000.

Izvor: Agencije