NSA špijunirala Luthera Kinga i Alija

NSA poslije četrdeset godina otkrila dobro čuvani dokument (EPA)

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prisluškivala je ikonu borbe za građanska prava Martina Luthera Kinga i svjetskog prvaka u boksu Muhammada Alija, kao i druge poznate kritičare učešća Sjedinjenih Američkih Država u ratu u Vijetnamu, kroz program s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Tokom šest godina trajanja programa Minaret sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na meti špijuniranja NSA-e bili su Martin Luther King i njegov kolega Whitney Young, bokserska zvijezda, ali i novinari New York Timesa i Washington Posta, te dva člana američkog Kongresa – senator Frank Church iz Idahoa i senator Howard Baker iz Tennesseeja.

Poslije četrdeset godina otkriven je dobro čuvani dokument Agencije koji je historijski prikaz “epizode pod nazivom špijuniranje onih koji loše pričaju, ali ne i potpuno nezakonito”, prenosi agencija AFP.

Provođenje programa zbog sve većeg “antiratnog neslaganja kod kuće” pokrenuo je predsjednik Lyndon Johnson, pošto ga je inicirao kod američkih obavještajnih agencija 1967. s namjerom da otkrije da li su neki protesti bili “podgrijani izvana”.

Nixonov mandat

NSA je sarađivala sa ostalim američkim špijunskim agencijama kako bi napravila “listu kritičara vijetnamskog rata” i kontrolirala njihove razgovore sa inostranstvom.

Program je nastavio i predsjednik Richard Nixon kada je ušao u Bijelu kuću 1969. godine. Za Nixona historičari navode da je “odražavao klimu paranoje, koja je prožimala njegov mandat”.

Program Minaret ugasio je američki tužilac Elliot Richardson 1973, pošto je Nixonova administracija upala u politički skandal Watergate, nakon čega je američki predsjednik podnio ostavku.

Rat u Vijetnamu trajao je od 1955. do 1975. i vodio se između Demokratske Republike Vijetnam (Sjeverni Vijetnam) protiv Republike Vijetnam (Južni Vijetnam) u savezu sa SAD-om, a procjenjuje se da je odnio preko tri miliona ljudskih života.

Izvor: Agencije