NSRS traži ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

Valentin Inzko rekao da sve institucije i građani trebaju podržati rad ovih pravosudnih institucija (Reuters)

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak kojim traži od poslanika tog bh. entiteta da u državnom parlamentu predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

S druge strane, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko razgovarao je sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i vršiocem dužnosti glavnog tužioca Vesnom Budimir.

Nakon susreta, Inzko je izjavio da je došao da bi dao podršku Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

On smatra da ove institucije dobro rade i da su kritike na njihov račun neopravdane.

Visoki predstavnik nije komentirao najave iz Republike Srpske da će u parlamentu BiH tražiti ukidanje Suda i Tužilaštva, ali je rekao da sve institucije i građani trebaju podržati rad ovih pravosudnih institucija.

„Za mene su to ključne državne institucije i ključne za vladavinu prava u cijeloj državi. Razgovarali smo o tome da ove insitucije moraju imati podršku svih organa i svoju finansijsku nezavisnost. Ustavnost Zakona o sudu BiH je bila ispitana ranije u prošlosti, Ustavni sud se potvrdio kao ustavna kategorija, tako da tu nema nikakve dileme“, rekao je Inzko.

NSRS traži da zakonom o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH bude uređeno preuzimanje predmeta pred mjesno nadležnim sudovima i tužilaštvima.

Izrada prijedloga

“Narodna skupština traži od Vlade da predloži kompletan sistem i organizaciju pravosuđa u Republici Srpskoj i BiH na kojima bi Srpska insistirala u strukturalnom dijalogu sa EU”, kaže se u posljednjem zaključku.

Klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mogli bi najdalje za sedam dana u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, procijenio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Drago Kalabić. 

“U toku je izrada prijedloga zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, što je od poslanika iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražila Narodna skupština Srpske, koji će u parlamentarnu proceduru zajednički uputiti klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu”, izjavio je Kalabić za agenciju Srna. 

Izvor: Al Jazeera i agencije