NSRS za odbacivanje Izetbegovićevog zahtjeva

Vlasti RS-a smatraju da se neutemeljeno problematizira održavanje referenduma u ovom bh. entitetu (Arhiva)

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska uputila je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine odgovor na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere obustavljanja primjene Odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a.

U odgovoru, čiji je tekst ranije utvrdio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a, od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine traži se da odbaci Izetbegovićev zahtjev te ga proglasi “nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim”, kao i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere.

Po stavu Narodne skupštine RS-a, odluka o raspisivanju referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine i traži od ovog suda da naglasak stavi na stavljanje van snage odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krajem prošle godine.

Tada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine neustavnim proglasio slavljenje 9. januara kao Dana RS-a.

‘Politički, a ne pravni akt’

Nakon toga su entitetske vlasti odlučile to pitanje postaviti na referendumu.

Narodna skupština RS-a navodi da se “ni ustavnim, niti zakonskim rješenjima na kojima se zasniva Odluka o raspisivanju referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine” te da je stoga “podneseni zahtjev sporan u proceduralno-pravnom smislu”.

Smatraju i da se njime “neutemeljeno problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neosnovano i neprihvatljivo”.

U odgovoru, koji je iz Narodne skupštine RS-a otpremljen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ističe se da je “zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska”, kako je navedeno u zahtjevu Izetbegovića, “isključivo politički, a ne pravni akt”.

Izvor: Agencije