Nuklearka Krško obustavila rad

Iz NE Krško Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansa (EPA)

Redovan remont nuklearne elektrane Krško počeo je isključenjem elektrane iz elektroenergetske mreže, a predviđa se da će kompleksni remont trajati nešto manje od mesec dana, odnosno do kraja aprila, izjavio je direktor nuklearke Stane Rožman.

On je na konferenciji za novinare rekao da će radovi koštati 100 miliona evra, a Krško će ih pokriti sopstvenim sredstvima, prenela je zagrebačka N1 televizija.

U tom periodu modernizovaće se postrojenje i uložiće se dosta u bezbednost.

Tri glavna područja radova tokom remonta su zamena istrošenog goriva, redovno održavanje postrojenja i uređaja, kao i tehnološka dogradnja odnosno modernizacija.

Kako je rečeno, zamena nuklearnog goriva koštaće oko 46 miliona , troškovi svih usluga procenjeni su na oko 32 miliona, a robe ili oprema oko 22 miliona evra.  

Modernizacija nuklearke

Na remontu nuklearke, čiji su suvlasnici slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), radiće 600 zaposlenih u elektrani i oko 1.200 spoljnih saradnika.

Tri glavna područja radova tokom remonta su zamena istrošenog goriva, redovno održavanje postrojenja i uređaja, te tehnološka dogradnja odnosno modernizacija.

Modernizacija se može podeliti u dve celine – modernizacija za povećanje pouzdanosti pogona te modernizacija u skladu sa programom dogradnje bezbednosnih sistema, a reč je o drugoj fazi bezbednosne nadgradnje koja će potpuno biti dovršena 2021. godine.

Nuklearnu elektranu Krško, zajednički su izgradile Slovenija i Hrvatska 1983. godine, dok su bile deo Jugoslavije.

Ova nuklearka, koja se nalazi u Sloveniji, oko 100 kilometara istočno od Ljubljane i 50 kilometara od Zagreba, trebalo bi da ostane u pogonu do 2043. godine.

Izvor: Agencije