Oglasi

Nuklearni materijal raspoređen u 32 države

Pozivaju se države koje posjeduju nuklearni materijal da ga bolje zaštite zbog želje terorista da naprave „prljavu“ bombu.
Na listi se kao najrizičnija država očekivano našla Sjeverna KorejaAFP/Getty

U 32 države svijeta postoji nuklearni materijal, a u mnogima od njih nije adekvatno osiguran, tvrdi se u izvještaju američke organizacije Inicijativa za nuklearne prijetnje (NTI).

Cilj predsjednika SAD Baracka Obame da do kraja godine sav nuklearni materijal bude adekvatno zaštićen vjerovatno neće biti ostvaren, prenosi agencija AP.

U izvještaju NTI-ja se pozivaju države koje posjeduju nuklearni materijal da ga bolje zaštite zbog želje terorista da naprave takozvanu „prljavu“ bombu koja predstavlja primitivnu verziju atomske bombe.

„Ne možemo reći da bi teroristima bilo izuzetno lako da dođu do nuklearnog materijala, ali nije im ni izuzetno teško“, rekao je bivši američki senator Sam Noon.

Najrizičnija Sjeverna Koreja

Visokoobogaćeni uranijum i plutonijum mogu se naći na više od stotinu lokacija u 32 države koje posjeduju nuklearni materijal ili atomsku bombu, podsjećaju agencije.

U izvještaju NTI-ja se navodi i indeks sigurnosti materijala na koji utiče i koliko materijala pojedina država posjeduje, kako je skladišten i osiguran, ali i koliki su nivoi korupcije u društvu te politička stabilnost države.

Na listi se kao najrizičnija država očekivano našla Sjeverna Koreja dok je najsigurnije uskladišten uranijum i plutonijum u Australiji.

SAD se nalaze na 13. mjestu zbog velike količine visokoobogaćenog uranijuma i plutonijuma koji se u ovoj državi, osim za konstruisanje atomskih i hidrogenskih bombi, koristi i za dobijanje električne energije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.