Nuklearnom tehnologijom protiv štetočina

Poljoprivrednici iz doline Neretve na jugu Hrvatske dugo vode bitku protiv štetočine koja ugrožava mandarine.

Pomoću nuklearne tehnologije sterilizirali su mediteransku voćnu muhu i tako spriječili njezino razmnožavanje.

Takozvana hrvatska Kalifornija, delta rijeke Neretve je izuzetno plodna oblast, a zahvaljujući pogodnoj klimi, to je najsjevernija tačka u Evropi gdje se uzgajaju mandarine.

No, ovdašnje mandarine su pod invazijom štetočine poznate kao ceratitis capitata, odnosno mediteranska voćna muha.

Masovni izvoz

Kompanija Neretva Fructus otkupljuje 40 posto mandarina koje se ovdje uzgajaju.

Većinu izvoze u ostale zemlje regije, Evropsku uniju i Rusiju.

Ali, zbog štetočine, izvoz je ugrožen.

“To se prvenstveno odnosi na Rusiju, koja možda nema uvjete za razvoj takve bolesti, ali je može zabraniti, jer je to karantenska bolest kod njih. A nama je Rusija vrlo važan partner, jer 20 posto ukupnog izvoza se odnosi na Rusiju”, kaže Niko Kapović, direktor preduzeća Neretva Fructus.

A stiglo je i rješenje.

Tehnologija sterilizacije insekata je proces u kojem se mužjaci mediteranske voćne muhe izlažu radioaktivnom kobaltu, što ih čini sterilnim.

To je proces koji se obavlja u Izraelu.

Nakon toga, dva puta sedmično, pošiljke koje sadrže pet miliona sterilnih jedinki, šalju se u Hrvatsku i puštaju u dolini rijeke Neretve, javio je reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

“Puštamo velike količine sterilnih mužijaka, koji su sterilizirani u fazi kukuljice. Oni se prema divljim mužjacima puštaju u omjeru 50 naprema 1, tako da njima prave veliku konkurenciju u voćnjacima”, navodi  Luka Popović iz hrvatskog Centra za agrikulturu.

Program suzbijanja štetočina primjenjuje se od 2010. godine, a finansira ga UN-ova internacionalna agencija za nuklearnu energiju.

Rast proizvodnje

Od početka njegove primjene do danas, broj mediteranskih voćnih muha u dolini Neretve smanjen je za dvije trećine.

“Ova mandarina je iz Hrvatske. U regiji gdje se one uzgajaju, 90 posto ljudi je uključeno u industriju agruma. Vrijednost ukupne proizvodnje procjenjuje se na 30 miliona eura godišnje”, ističe Yukiya Amano, generalni direktor IAEA.

Program je urodio plodom i proizvodnja je počela rasti stopom od 20 posto godišnje, a procjene su da će do 2020 godine, proizvodnja iznositi 150.000 tona.

Izvor: Al Jazeera