NUNS osudio Šešeljeve prijetnje novinarima

Šešelj je u izjavi za tabloid Informer osporio pravo Kovačevićevoj da priča o nasilju nad ženama (EPA)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je danas osudilo otvorene prijetnje koje su lider radikala Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici uputili urednici Zabavnog programa RTS-a Oliveri Kovačević i prijeteće poruke uredniku Zabavnog programa Prva TV Ivanu Ivanoviću.

Šešelj je u izjavi za tabloid Informer osporio pravo Kovačević da priča o nasilju nad ženama, nazvao je pogrdnim imenom, a zatim dodao: “Ona dozvoljava sebi ono što normalnim ljudima ne pada na pamet da rade. Snosiće odgovornost kad-tad. Kazniću je ja, i to lično…!”

NUNS navodi da je Vjerica Radeta, potpredsednica Skupštine Srbije, optužila Oliveru Kovačević da je na RTS- u “pozvala na Šešeljevo ubistvo”, i poručila: “Ubiće vas mržnja, gmazovi, gnjide izdajničke”.

Na drugoj strani, Šešeljeve pristalice uputile su Ivanu Ivanoviću preko društvenih mreža ozbiljne brutalne prijeteće poruke, a nalozi sa kojih su upućene prijetnje u međuvremenu su “obrisani”, navodi NUNS, prenosi agencija Beta.

“Suočiti Šešelja sa pravdom”

Udruženje podsjeća da Vojislav Šešelj u Srbiji nikad nije odgovarao za polivanje vodom, vrijeđanje, prijetnje oružjem, premlaćivanje, istjerivanje ljudi iz stanova i kuća, ni za niz drugih nestašluka, uključujući i ratne zločine, pa samim tim ni za napade, zastrašivanja i pritiske na novinare. 

“Sramno ponašanje Šešelja i njegovih sledbenika i fanova prema medijskim profesionalcima direktna su posledica atmosfere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja za šta je najvećim delom odgovorna izvršna vlast. To se posebno odnosi na najviše državne funkcionere koji blagonaklono gledaju na sve učestalije Šešeljeve radikalske vragolije”, ističe NUNS.

To udruženje poziva Tužilaštvo da reaguje povodom posljednjih prijetnji Vojislava Šešelja i njegovih pristalica, ohrabruje Administrativni odbor Skupštine Srbije da omogući da se on suoči s pravdom i apeluje na političare, osuđene ratne zločince i ostale javne ličnosti da se u komunikaciji pridržavaju osnovnih načela demokratskog dijaloga i prema novinarima odnose s dužnim poštovanjem. 

Izvor: Agencije