NVO: Demokratski savez Kosova pobjednik lokalnih izbora

Srpska lista proglasila je pobjedu u općinama sa srpskom većinom na Kosovu (Tanjug)

Kosovska nevladina organizacija “Demokratija na djelu” saopćila je da je, prema preliminarnim rezultatima, pobjednik lokalnih izbora Demokratski savez Kosova (LDK) bivšeg premijera Kosova Ise Mustafe s 210.000 glasova.

Na drugom je mjestu Demokratska partija Kosova sa 140.000 glasova, dok je na trećem pokret “Samoopredjeljenje” sa 130.000 glasova.

Slijedi stranka aktuelnog premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koja je dobila 100.000 glasova.

Najveći udarac na nedjeljnim izborima dobilo je Samoopredjeljenje, koje je na parlamentarnim izborima bilo na prvom mjestu.

U 17 općina izabrani gradonačelnici

Prema podacima ovog NVO-a, u 17 općina na Kosovu kandidati za gradonačelnike, odnosno načelnike općina izabrani su u prvom krugu glasanja.

U prvom krugu izabrani su načelnici općina Kosovo Polje, Peć, Podujevo, Vitina i Ljipljan, svi iz redova Demokratskog saveza Kosova, prenosi agencija Beta.

Kandidat Alijanse za budućnost Kosova pobijedio je u općini Junik, dok je nezavisni kandidat izabran za gradonačelnika mjesta Elez Han.

Nezavisni kandidat pobijedio je i u općini Skenderaj, dok je kandidat Turske demokratske partije Kosova pobijedio u općini Mamuša.

Kako je saopćeno, u općinama Leposavić, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan, Gračanica i Ranilug pobijedili su kandidati Srpske liste.

U općinama Parteš-Vrbovac i Sjeverna Mitrovica također su pobijedili kandidati Srpske liste.

Više od 7000 kandidata

Najavljeno je da će CIK tokom današnjeg dana objaviti preliminarne rezultate izbora za gradonačelnike i vijećnike u 38 općina na Kosovu.

Na lokalnim izborima održanim u nedjelju pravo glasa imalo je 1.890.000 stanovnika Kosova. Oni su glasali u 889 glasačkih centara i na 2490 glasačkih mjesta.

Na izborima je učestvovao 91 politički subjekt, od toga jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima takmičio se 7091 kandidat, od toga 204 kandidata za načelnike 38 općina na Kosovu, odnosno 6887 kandidata za vijećnike u općinama.

Izbore je posmatralo blizu 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

Izvor: Agencije