NVO: Libijska obalska straža pucala na izbjeglice

Fotografija prikazuje kako su se dva člana obalska straže, naoružani vatrenim oružjem, ukrcali na jedan od čamaca sa izbjeglicama (Jugend Rettet)

Pripadnici obalske straže Libije pucali su na dva broda puna izbjeglica u vrijeme kada su spasilačke operacije u utorak vođene u Sredozemnom moru, navode iz nevladine organizacije čiji su djelatnici bili na licu mjesta.

U podne tog dana, spasioci iz četiri organizacije – francuskog NVO-a SOS Mediterranee i Ljekara bez granica (MSF), italijanske Save the Children i njemačke Jugend Rettet – pokušavali su spasiti izbjeglice nakon što je gliser sa oznakama libijske obalske straže stigao na mjesto operacije opremljen sa četiri mitraljeza.

Gliser se približavao velikom brzinom, rekli su svjedoci u četvrtak za Al Jazeeru, stvarajući velike valove i tako otežavao pokušaje izvlačenja izbjeglica na gumene čamce.

Ubrzo nakon toga začuli su se pucnjevi iz pravca jednog od čamaca na napuhavanje, rekla je za Al Jazeeru Laura Garel, glasnogovornica SOS Mediterranee.

Kada je pucnjava počela, 70-ak osoba je skočilo u vodu.

Kapetan broda Iuventa (Jugend Rettet) Jonas kazao je kako je izgledalo da su mete pucnjave migrantski čamci.

„Nalazili smo se u kritičnoj situaciji. Došli smo da pomognemo, ali smo bili primorani da samo posmatramo situaciju kako ne bi bili pogođeni“, istakao je on.

Bez žrtava

Posada Iuvente nije mogla utvrditi da li je neko pogođen, dok iz SOS Mediterranee ističu kako nema žrtava. Humanitarne organizacije i izbjeglice kazali su kako su najmanje dvojica pripadnika libijske obalske straže ukrala telefone i novac putnika.

„Kada su Libijci uperili oružje na nas, tražili su sav naš novac i telefone i kazali nam da skočimo u vodu. Uradili smo sve što su tražili. Nije me bilo strah, više bih volio umrijeti na moru nego da se vratim i umrem u Libiji“, kazao je jedan spašeni Gambijac.

Libijska obalska straža negirala je dešavanja i zatražila dokaze humanitarnih organizacija o napadu.

Uprkos svim okolnostima, spašeno je više od 1.800 ljudi, među kojima i dvomjesečna beba.

Izvor: Al Jazeera