NYC: Policija ukida prisluškivanje muslimana

Grupe za građanske slobode kažu kako je ta odluka prvi značajan korak, ali upozoravaju na to da su aktivnosti jedinice prebačene na druge jedinice (AP)

Njujorška policija saopćila je kako je rasformirala kontroverznu i veoma kritiziranu jedinicu, koja je slala tajne agente da špijuniraju lokalne muslimane.

Grupe za građanske slobode u srijedu su pozdravile taj potez, ali su pozvale vlasti tog grada u Sjedinjenim Američkim Državama da utvrde koliko je štete naneseno od nepravednog špijuniranja zasnovanog isključivo na vjerskim razlozima.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je kako će rasformiranje te jedinice dati više mogućnosti da policija “pronalazi prave negativce”.

Odluka najviših policijskih snaga u SAD-u je prvi znak da novi komesar William Bratton napušta neke od načina prikupljanja podataka svojih prethodnika, primjenjivanih poslije napada na New York 11. septembra 2001. godine, kada su srušene zgrade Svjetskog trgovinskog centra.

Policija je saopćila u utorak kako je ta policijska jedinica, zvana i Demografska jedinica, od januara bila veoma neaktivna i da su njeni pripadnici sada raspoređeni na druge dužnosti.

Diskriminatorske aktivnosti

Grupe za građanske slobode kažu kako je ta odluka prvi značajan korak, ali upozoravaju na to da su njene aktivnosti prebačene na druge policijske jedinice.

“Nadamo se da diskriminatorske aktivnosti Demografske jedinice neće vršiti drugi dijelovi njujorške policije”, rekla je Donna Liebermann, direktorica njujorškog Saveza za građanske slobode.

Direktorica Nacionalnog sigurnosnog projekta Američkog saveza za građanske slobode Hina Shamsi je kazala kako je rasformirana grupa samo jedan dio “ogromnog diskriminatornog programa za nadgledanje”, koji šalje doušnike i policijske službenike da špijuniraju njujorške muslimane.

U okviru programa za prismotru, njujorški detektivi su išli u muslimanske četvrti kako bi prisluškivali tamošnju zajednicu i pratili svakodnevne aktivnosti, a “ubacili” su se i u džamije i studentske grupe.

Prirodu programa je otkrila novinska agencija AP u seriji članaka.

Izvor: Agencije