NYT: Američki muslimani nisu peta kolona

SAD, Muslimani, Islam
'Kampanja protiv islama', piše autor, 'ima presedan u makartizmu tokom hladnog rata i antikatolicizma u 19. stoljeću' (Reuters)

Mustafa Akyol, turski pisac i novinar s američkom adresom, kaže da se islam i muslimani u Americi suočavaju s onim sa čim su se suočavali katolici i Jevreji koji su migrirali u tu državu prije nego što su se asimilirali u njeno društvo i iskreno prihvatili njen politički i socijalni liberalizam.

Akyol u svom tekstu objavljenom u New York Timesu pojašnjava da oni koji bolje poznaju američke muslimane, manjinu koja je bolje integrirana u društvo od nekih njihovih kolega u Evropi, mogu lako vidjeti da trenutna kampanja koju ekstremni desničari u SAD-u vode protiv islama i muslimana nije ništa drugo nego strah koji nema veze s realnošću.

Oni koji imaju neko znanje o američkoj historiji također znaju da takva kampanja protiv islama ima presedan u makartizmu tokom hladnog rata i antikatolicizmu u 19. stoljeću.

Američko katoličanstvo se promijenilo

“Prodor šerijata” i njegovo “širenje u tišini” u američkom društvu tema je koja se stalno ponavlja u krajnje desničarskim krugovima još od napada 11. septembra 2001.

Akyol piše da, prema tom scenariju, američki muslimani, koji čine samo jedan posto stanovništva SAD-a, nisu došli u Ameriku kako bi pobjegli od političke represije u svojim zemljama ili pronašli bolje ekonomske prilike nego da realiziraju “islamski šerijatski projekt” i formiraju petu kolonu u američkom društvu, što je Steve Bannon, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, tvrdio 2016.

Komentirao je da oni s boljim poznavanjem muslimana u Americi lako mogu vidjeti da su izjave poput Bannonovih samo odraz bolesne mašte i mržnje i straha od islama (islamofobije).

Autor naglašava da su muslimani u Americi na putu potpune integracije u američko društvo uprkos tome što među njima postoje dvije struje.

Jedna od njih zalaže se za usvajanje političkog liberalizma, uz očuvanje društvenog i moralnog konzervativizma, dok se druga zalaže za potpuni liberalizam.

Akyol kaže da nas Charles Taylor, jedan od najistaknutijih mislilaca u području religije danas, u svom eseju iz 2011. podsjeća na historijski presedan: u 19. stoljeću protestantska većina u SAD-u smatrala je da američki katolici nisu u stanju usvojiti demokratske običaje, što uveliko podsjeća na ono sa čime se muslimani trenutno suočavaju.

Međutim, američko katoličanstvo se promijenilo, dodaje Taylor, a u tom procesu znatno se promijenilo i svjetsko katoličanstvo.

Jednakost i pravda za sve

Autor također kaže da se slična transformacija dogodila i unutar američkog judaizma, a neke od najistaknutijih karakteristika toga jesu slabljenje rabinskog autoriteta i osnaživanje žena.

Akyol na kraju teksta zaključuje da bi bilo previše nepravedno prema trećoj velikoj abrahamskoj religiji reći da se promjene u islamu ne bi nikada dogodile.

To bi potcijenilo i veliku sposobnost Amerike da privuče i promijeni ljude svih vjera i rasa po jednostavnom, ali rijetkom principu: jednakost i pravda za sve osobe pred zakonom.

Oni koji sebe nazivaju “američkim nacionalistima” trebali bi to znati bolje nego što je to danas slučaj, kaže Akyol.

Izvor: Agencije