O Balkanu na sastanku šefova diplomatija članica NATO-a

'Bosna i Hercegovina napravila je znatan iskorak kad je u pitanju knjiženje vojne imovine i ispunjavanje uslova za aktivaciju MAP', kaže Hutchison (Arhiva)

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Kay Bailey Hutchison izjavila je da će na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, u okviru Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), jedna od tema susreta biti zemlje zapadnog Balkana.

Hutchison je navela da će se na ovom sastanku, posljednjem prije ljetnjeg samita NATO-a, razgovarati i o postupcima Rusije i tome kako odgovoriti na njih.

Bosna i Hercegovina napravila znatan iskorak

Na zvaničnom sajtu Alijanse piše da će sastankom predsjedavati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U telefonskoj konferenciji za medije, uključujući Fenu, ona nije konkretno odgovorila na pitanje iz Bosne i Hercegovine o tome hoće li na predstojećem samitu Alijanse biti aktiviran Akcijski plan (MAP) za članstvo te zemlje u NATO-u, ali je napomenula da su u toku rasprave o tome šta će biti sljedeći koraci kad je u pitanju ta država.

“Bosna i Hercegovina napravila je znatan iskorak kad je u pitanju knjiženje vojne imovine i ispunjavanje uslova za aktivaciju MAP-a”, rekla je Hutchison.

Izvor: Agencije