OAS izrazio solidarnost i podršku Ekvadoru

OAS čini 35 zemalja Sjeverne i Južne Amerike i Kariba (EPA)

Organizacija američkih država (OAS) izrazila je u petak u Washingtonu “solidarnost i podršku” Ekvadoru, koji je u sporu s Velikom Britanijom oko davanja političkog azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu.

Pozivajući obje zemlje da “nastave dijalog”, OAS je zatražio “odbacivanje svakog pokušaja koji bi mogao dovesti u opasnost nepovredivost diplomatskih misija” te je “u tom kontekstu izrazio solidarnost i podršku” Ekvadoru, piše u rezoluciji usvojenoj konsenzusom, usprkos suzdržanosti Kanade i SAD-a, koje su navedene u fusnoti teksta.

Sastanak ministara vanjskih poslova OAS-a održan je u Washingtonu na zahtjev Ekvadora, koji je 16. Augusta odobrio politički azil Assangeu, koji nastoji izbjeći izručenje Švedskoj, gdje je optužen za silovanje i seksualno napastovanje.

Zatraženo izvinjenje

Assange zapravo strahuje da će ga Švedska predati SAD-u, kako bi krivično odgovarao za špijunažu nakon što je na njegovoj stranici objavljeno oko 250.000 američkih diplomatskih bilješki.

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino zatražio je na sastanku, održanom na inicijativu Quita, koji je tražio podršku OAS-a, “javno izvinjenje” Velike Britanije, osuđujući britanske “prijetnje” o ulasku u ekvadorsku ambasadu kako bi Assange bio uhapšen.

Velika Britanija je putem svog stalnog posmatrača pri OAS-u Philipa Bartona pozvala “ekvadorsku Vladu da se što prije posveti konstruktivnom dijalogu, koji London poštuje od početka cijele afere”, ustvrdivši da njegova zemlja “ni u jednom trenutku nije prijetila ekvadorskoj ambasadi”.

OAS čini 35 zemalja Sjeverne i Južne Amerike i Kariba.

Izvor: Agencije