Obala Slonovače: Više od 13.000 izbjeglih

Od početka juna zabilježeno je pet napada, a stanovnici grada Taija su traumatizirani i u stalnom strahu i panici.

UN-ova mirovna misija i vojska Obale Slonovače su u stalnim patrolama [AFP/Getty]

Više od 13.000 osoba pobjeglo je iz svojih domova na jugozapadu Obale Slonovače nakon napada u kojem su nepoznati naoružani napadači ubili najmanje 22 osobe, uključujući sedam pripadnika mirovne misije Ujedinjenih  naroda (UN) ovog mjeseca, rekao je zvaničnik UN-a u četvrtak.

Ute Kollies, direktorica UN-ove humanitarne organizacije na Obali Slonovače, rekla je da su stanovnici grada Taija "traumatizirani" i u "stalnom strahu i panici".

"Zabilježili smo pet napada od početka juna i, na osnovu glasina koje kruže, svi se boje šta bi se sljedeće moglo dogoditi", kazala je Kollies i dodala da su u  nekim selima sve kuće uništene.

UN-ova mirovna misija i vojska Obale Slonovače su u stalnim patrolama, ali Kollies kaže da područje oko granice s Liberijom, pokriveno gustom šumom, mora biti osigurano kako bi se zaštitila populacija i obezbjedili putevi za dostavljanje humanitarne pomoći.

Vlada Obale Slonovače okrivila je bivše paravojne snage i plaćenike odane bivšem predsjedniku Laurentu Gbagbou, čije je odbijanje da preda vlast 2010. godine izazvalo šestomjesečne nemire u državi.

Gbagbo se trenutno nalazi u zatvoru u Hagu i sudi mu se za ratne zločine.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.