Obama: Brexit ugrožava globalni rast

Obama očekuje da će svjetska ekonomija kratkoročno gledano biti stabilna (EPA)

Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je da glasanje za istupanje Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja dugoročnu brigu za globalni privredni rast.

Rekao je da će Brexit dovesti do zamrzavanja “mogućnosti ulaganja u Veliku Britaniju ili Evropu kao cjelinu” i pozvao britanskog premijera i lidere EU-a da osiguraju uredan proces izlaska Britanije iz evropskog bloka.

Obama je govorio na samitu u Ottawi s liderima Kanade i Meksika. Tema ovog sastanka je jačanje ekonomskih veza između ovih zemalja, prenijela je agencija Srna.

‘Kratkoročna stabilnost’

Izjavio je da pripreme centralnih banaka i ministarstava finansija sugeriraju da će “globalna ekonomija u kratkoročnom pogledu ostati na sadašnjem nivou”.

“Mislim da postoje dugoročne brige za globalni rast ukoliko se Brexit realizira i to će zamrznuti mogućnost ulaganja u Veliku Britaniju ili Evropu kao cjelinu. U vrijeme kada je stopa globalnog privrednog rasta već slaba ovo ne pomaže”, rekao je američki predsjednik.

Snažno se založio za slobodnu trgovinu i obećao da će podržati realizaciju plana o Transpacifičkom partnerstvu.

“Svi trebaju duboko udahnuti. Mislim da će to biti težak i izazovan proces, ali ne treba biti proces koji donosi paniku”, poručio je Obama Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Dodao je da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je njen interes da izlazak Britanije bude funkcionalan, a ne osveta.

Izvor: Agencije