Obama će o Siriji razgovarati tokom G8

Predsjednik Barack Obama prvi put odobrio slanje američkog oružja sirijskim pobunjenicima (AP)

Američki predsjednik Barack Obama će razgovarati o rješavanju stanja u Siriji tokom konferencije G8 iduće sedmice u Irskoj, objavio je Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

On je kazao da će američki predsjednik o tome i uoči samog skupa razgovarati na video-konferenciji s čelnicima Italije, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, a da se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom namjerava posebno sastati tijekom samita G8.

Tip potpore

“Nužno je da razgovara sa svim čelnicima G8 i o našim procjenama koje se tiču hemijskog oružja koje je korišteno u Siriji i tipa potpore koji pružamo tamošnjoj opoziciji”, rekao je Rhodes.

On je ocijenio da razgovori Obame i Putina, predsjednika Rusije koji se protivi bilo kakvoj intervenciji u Siriji i naoružavanju pobunjenika, neće biti laki, ali da će dvojica čelnika možda doći do zajedničkog stava.

“Ono što nam je Rusija jasno dala do znanja je da ne žele haotičnu i nestabilnu situaciju u regiji i ne žele da ekstremistički elementi uspostave uporište u Siriji”, izjavio je Rhodes.

Američke informacije o tome da sirijski predsjednik Bashar al-Assad rabi hemijsko oružje u Siriji “ne čine se uvjerljivima”, rekao je savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki dužnosnik rekao je da je predsjednik Barack Obama prvi put odobrio slanje američkog oružja sirijskim pobunjenicima pošto je primio dokaze da je Assad upotrijebio hemijsko oružje protiv ustanika.

Teško i opasno

Rhodes je rekao da nije izgledna skora uspostava zone zabrane leta iznad Sirije kako bi se zaštitili pobunjenici i njihovi kampovi za obuku.

“To je izuzetno teško i opasno. U Libiji je opozicija kontrolirala veliki dio teritorija koji je trebalo zaštititi iz zraka…A, Libija je imala drugačije protuzrakoplovne sisteme od onih koje ima Sirija”.

Američki mediji su objavili da je Pentagon predložio Bijeloj kući uspostavu ograničene zone zabrane letenja iznad Sirije koja bi obuhvatila samo neka područja, kao što su kampovi za obuku pobunjenika.

Izvor: Agencije