Obama će se žaliti sudu zbog imigranata

Bijela kuća i dalje smatra da je zakonski opravdano da američki predsjednik ima ovlast primjenjivati imigracijske zakone (AP)

Američka administracija u utorak je izvijestila da će se žaliti Vrhovnome sudu, nakon što je niži sud blokirao njene pokušaje da zaštiti milione ilegalnih imigranata od deportacije.

Prizivni sud u New Orleansu potvrdio je odluku nižeg suda kojom se blokira primjena izvršne uredbe koju je predsjednik Barack Obama potpisao prošle godine, prenosi Hina.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da planira uložiti žalbu na tu presudu.

“Ministarstvo pravosuđa i dalje će poduzimati korake za rješavanje imigracijskih parnica što je brže moguće kako bi se Ministarstvu unutrašnjih poslova dala veća odgovornost u našem imigracijskom sistemu na način da se najprije isele najteži prijestupnici, a ne ljudi koji niz godina žive u Sjedinjenim Američkim Državama i ondje podižu svoju djecu – američke državljane”, kazao je glasnogovornik Patrick Rodenbush.

Ocjene suda

Niži sud je u februaru ustvrdio da Teksas, jedna od 26 država koje žele blokirati Obaminu politiku, ima zakonski utemeljene argumente kada tvrdi da izvršna uredba Predsjednika “uvodi pravo, a da pritom nije zadovoljila proceduru” koju nalažu američki zakoni.

Obaminom izvršnom uredbom, čiju je primjenu Bijela kuća odgodila odredivši da se počne primjenjivati nakon izbora za Kongres u novembru 2014. godine, predviđeno je sprečavanje deportacija i odobrava se izdavanje radnih dozvola stanovništvu bez dokumenata čija su djeca rođena na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Obama je tada objasnio da je taj potez potrebno provesti jer je Kongres propustio unijeti reforme u američki imigracijski sistem.

Bijela kuća i dalje smatra da je zakonski opravdano da američki predsjednik ima ovlast primjenjivati imigracijske zakone.

Izvor: Agencije