Obama: Etiopija mora poštivati ljudska prava

Etiopski premijer kaže da percepcija i realnost, kada se radi o ljudskim pravima u Etiopiji, nisu uvijek podudarni (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama, izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države sarađuju s Etiopijom na koracima koje treba poduzeti kako bi se u toj zemlji unaprijedila ljudska prava i demokratija, te istaknuo da su etiopske vojne snage pomogle u smanjenju prostora za djelovanje pobunjenika u Somaliji, no da je potrebno učiniti više, prenosi Hina.

“Moja poruka etiopskom narodu je: dok krećete naprijed, Sjedinjene Države će čitavo vrijeme biti uz vas”, rekao je na konferenciji za novinare, održanoj zajedno s etiopskim premijerom Hailemariamom Desalegnom, i dodao da “Etiopija mora učiniti više kada je riječ o ljudskim pravima”.

“Pred nama je ostalo još puno toga što treba napraviti i mislim da će premijer prvi priznati da je to tako”, kazao je Obama.

Etiopiju se često proziva zbog nepoštivanja ljudskih prava i ušutkivanja glasova disidenata.

Etiopski premijer je kazao da percepcija i realnost, kada se radi o ljudskim pravima u njegovoj zemlji, nisu uvijek podudarni, dodajući da je Etiopija potpuno posvećena angažmanu na unapređenju ljudskih prava, kao i to da vjeruje da bi građani Afrike morali preuzeti odgovornost za svoju sigurnost, ali i da trebaju pomoć Sjedinjenih Država.

Kampanja protiv terorizma

On je rekao da postoje manje nesuglasice sa SAD-om o tempu kojim se u Etiopiji treba provesti demokratizacija.

Obama je obećao da će nastaviti s “pritiskom” na somalske pobunjenike skupine Al-Shabab, koji su u nedjelju u Mogadišu počinili novi napad.

Kazao je da pripadnici Al-Shababa mogu ponuditi samo “smrt i uništenje”.

Etiopija se protiv njih u Somaliji bori u sklopu afričkih vojnih snaga i ključni je partner SAD-a u smislu sigurnosti na Rogu Afrike.

Obama je rekao da će se razmotriti poduzimanje novih poteza kojima će se izvršiti pritisak na suprotstavljene strane u Južnom Sudanu, ukoliko one ne uspiju postići dogovor o okončanju sukoba do krajnjeg roka 17. augusta.

Premijer Desalegn složio se s američkim predsjednikom u pogledu potrebe jačanja kampanje protiv terorizma u regiji te je kazao kako će se angažirati na jačanju saradnje obavještajnih službi.

Izvor: Agencije