Obama: Evropska unija ispred Velike Britanije

Obama je doputovao u London, u svoju petu i vjerojatno posljednju posjetu britanskom otoku u svojstvu predsjednika (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama u petak je upozorio Veliku Britaniju da će se, ukoliko na referendumu u junu izglasa izlazak iz Evropske unije, naći “na kraju reda” za potpisivanje trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

Obama je britanskim glasačima poručio da članstvo u EU-u omogućuje Velikoj Britaniji snažniji utjecaj na svjetskoj sceni te da SAD kao blizak prijatelj i saveznik osjeća duboki interes glede tog pitanja i da članstvo u Uniji dodatno pojačava “posebni odnos između Washingtona i Londona”.

“Mislim da vas to čini većim igračima”, kazao je Obama.

Fokus SAD-a na pregovorima sa EU

Jasno je poručio da SAD gleda na trgovinski sporazum s Evropskom unijom kao na veći prioritet, u odnosu na zasebne sporazume s mnogo manjim tržištima, poput britanskog.

“Pošteno je reći da bi tokom tog procesa moglo doći do trgovinskog sporazuma između SAD-a i Velike Britanije, ali to se neće dogoditi tako skoro jer je naš fokus na pregovore sa velikim blokom, s Evropskom unijom”, istaknuo je Obama.

“A Britanije bi u tom slučaju bila na kraju reda”, dodao je američki predsjednik.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson je Obamine izjave nazvao “nesuvislim, nedosljednim i krajnje licemjernim”.

Kazao je da Obama poziva Britaniju da svoju suverenost dijeli s drugim državama na način na koji SAD nikada ne bi pristao.

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u London kako bi pokušao uvjeriti britanske birače da se opredijele za ostanak u Evropskoj uniji na predstojećem referendumu za koji Washington strahuje da bi mogao oslabjeti Zapad.

Korisnici društvenih mreža budno prate Obamin posjet, a protivnici ostanka u Uniji imaju oštre poruke za američkog predsjednika.

https://twitter.com/frances_frankly/status/723410663532421120

„Dragi predsjedniče, molim vas riješite grozni rasizam u SAD-u, besmislene zakone o oružju i masovno beskućništvo prije nego nama počnete dijeliti savjete. Hvala“, piše Frankly Frances.

„Kad neko kaže ‘znam šta je najbolje za vas’, obično misle da znaju šta je najbolje za njih“, poručuje Owen Lake.

https://twitter.com/2010LeeHurst/status/723420652590387200

„Hej, Obama, ako je EU tako divna, zašto se i SAD njoj ne priključi? Oh, ne, zaboravio sam da želite kontrolirati svoje poslove“, piše Lee Hurst.

https://twitter.com/james_bartlett1/status/722474679471108098

Neki su se usprotivili i trošku kojem je Britanija izložena zbog posjeta američkog predsjednika.

„Milioni funti za dobrodošlicu Baracku Obami u Londonu, a niti jedan peni za udomljavanje naših beskućnika“, upozorava James Bartlett.

Podrška ostanku u Uniji

Uoči dolaska, u komentaru koji je objavio The Daily Telegraph, Obama je pozvao Veliku Britaniju da ostane bliska svojim saveznicima u Evropi kako bi pomogla u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Po njemu, suradnja kroz razmjenu obavještajnih podataka i borbu protiv terorizma, pa sve do sklapanja sporazuma o stvaranju radnih mjesta i ekonomskom rastu, mnogo je učinkovitija ako se ostvaruje širom Europe.

Obamin posjet Londonu ide u prilog britanskom premijeru Davidu Cameronu koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU uoči referenduma u lipnju na kojemu će Britanci o tome glasati.

Obama će Britancima vjerojatno predložiti da se izjasne za ostanak kako bi sačuvali britansko bogatstvo, “poseban odnos” sa SAD-om i jedinstvo Zapada.

“Podržavamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo u sklopu Evropske unije”, izjavio je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes prije puta.

Obama je doputovao u London, u svoju petu i vjerojatno posljednju posjetu britanskom otoku u svojstvu predsjednika, nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i susreta s kraljem Salmanom.

Američka vlada, uključujući mnoge tamošnje banke i kompanije, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije prouzročio tržišna previranja, smanjio britanski utjecaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u Uniji na referendumu koji će se održati 23. juna, no puno ih je još uvijek neodlučno.

Izvor: Agencije