Obama: Gaza ne može zauvijek biti odsječena od svijeta

Dok u Kairu traju indirektni pregovori Palestine i Izraela o mogućem produžetku trodnevnog prekida vatre, američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Gaza, koja je pod izraelskom blokadom od 2007. godine, ne može zauvijek ostati odsječena od svijeta.

”Dugoročno, mora se priznati da Gaza ne može izdržati da zauvijek bude odsječena od svijeta”, rekao je Obama u Washingtonu.

Dodao je da Palestinci moraju vidjeti ”neku mogućnost otvaranja Gaze kako se ne bi osjećali odsječeno”.

Vođa Hamasa je izjavio da neće biti produžetka trodnevnog prekida vatre u Gazi nakon petka ako Izrael ne pristane na neke od zahtjeva tog palestinskog pokreta.

Ismael Radwan je rekao za Al Jazeeru: ”Primirje neće biti produženo, ne može biti bez istinskih postignuća. Trenutno, nema odgovora na zahtjeve Hamasa, što znači da po ovom pitanju nema pomaka”.

Trodnevni prekid vatre je počeo u utorak nakon četiri sedmice teškog granatiranja.

Specijal: Napadi na Gazu

Izraelski mediji su ranije javili da je Izrael bezuslovno prihvatio prijedlog Egipta o produžetku primirja za još tri dana.

Zona katastrofe

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston javila je iz Jerusalema kako i egipatski mediji javljaju da će se prekid vatre nastaviti, ali iz Kaira ne dolazi mnogo službenih informacija o napretku pregovora.

”To pokazuje kako je objema stranama teško postići sporazum”, javila je naša reporterka.

Hamas traži ukidanje kopnene, vazdušne i morske blokade Pojasa Gaze, dok Izrael želi demilitarizaciju Pojasa.

U Pojasu Gaze spasilačke ekipe rade na čišćenju ruševina koje su bile meta razornog bombardovanja izraelske vojske.

U njima pronalaze tijela poginulih, pa se broj stradalih u napadima povećao na 1.886.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas proglasio je to područje zonom katastrofe i pozvao Ujedinjene nacije na hitnu akciju.


Sukob u Gazi podijelio međunarodnu zajednicu

Borci Qassama i dalje na položajima

Borci Hamasove elitne brigade Qassam ne planiraju napustiti svoje položaje uprkos krhkom prekidu vatre.

Osmatračnica izraelske vojske svega je nekoliko stotina metara udaljena od njih.

”Sa ove lokacije na granici, uništili smo više tenkova. Neprijatelj je svjedok našim uspjesima. Mi smo u punoj pripravnosti i ako primimo naredbu iz vrha brigade Qassam, spremni smo nastaviti našu borbu sve dok arogantni neprijatelj ne ispuni zahtjeve našeg pokreta otpora – sviđalo im se to ili ne”, kaže jedan borac Qassama.

Rakete i minobacači usmjereni prema Izraelu pokazuju da Hamasovi vojni kapaciteti – i nakon tri sedmice ratovanja – nisu istrošeni.

”Želimo poručiti arogantnom, obmanjujućem neprijatelju – koji uvijek tvrdi da nas pobjeđuje na frontu: ”Da, mi smo i dalje ovdje. Možete vidjeti stvarne kapacitete palestinskog otpora.” Mi smo, hvala Bogu, i dalje na granici, a naša braća nam uvijek šalju pojačanja. Spremni smo ostati ovdje i boriti se sve dok se uslovi pokreta otpora ne ispune”, kaže drugi borac Qassama.

Kao dokaz da u potpunosti kontrolišu ovo granično područje, borci brigade Qassam pokazuju nam kompleksnu mrežu tajnih tunela koju su iskopali.
Većina tunela ima betonske podzidove i rasvjetu – dokaz da je mnogo truda i novca uloženo u njih.

”Koristimo ovo skrovište kako bismo napadali izraelske vojne ciljeve i njihova naselja. Ovo mjesto je donedavno bilo opkoljeno cionističkim tenkovima i oklopnim vozilima. Bili su svega nekoliko desetina metara od nas”, priča treći borac.

Kopanje tunela počelo je istovremeno sa blokadom Gaze.

Tuneli – poput ovog – koriste se za napade na izraelske trupe, dok se tuneli ispod granice sa Egiptom koriste za krijumčarenje hrane, lijekova i oružja.

Porezi na uvoz robe kroz tunele, glavni su izvor finansija za Hamas.

Međutim, i sa naprednim radarskim sistemima, izraelskoj vojsci ih je teško otkriti.

Izvor: Al Jazeera