Obama i Netanyahu različito o Iranu

Izrael „zadržava pravo“ da pravi jednostrane poteze protiv iranskog nuklearnog programa, kazao je izraelski premijer Binyamin Netanyahu američkome predsjedniku Baracku Obami.

Dva su se lidera susrela u Washingtonu u ponedjeljak kako bi razgovarali zbog sve većih poziva za rat protiv Irana.

I Obama i Netanyahu su malo rekli u kratkim saopćenjima prije dužeg privatnog sastanka na kojem će, kako su rekli njegovi saveznici, premijer Izraela pokušati nagovoriti američku administraciju da napravi agresivniji stav u odnosu na iranski nuklearni program.

 

Ipak, i pored pojačane retorike tokom susreta sa izraelskim premijerom, vidljivo je da američka administracija smatra da sada nije trenutak da Izrael napadne Iran, jer je procijenjeno da takav napad ne bi bio dovoljno snažan da uništi iranski nuklearni program. 

Washington se plaši i da bi napad na Iran doveo do šireg sukoba na Bliskom istoku, kao i do skoka cijene nafte na svjetskom tržištu, što bi bilo katastrofalno za američku ekonomiju koja je u fazi oporavka. 

Postoje mnoge, veoma raširene špekulacije, i u medijima i u javnim saopćenjima izraelskih zvaničnika, kako bi Izrael mogao već ovog ljeta napasti Iran.

Obamina administracija nije objavila da li će podržati ovakav potez, dok je u proteklim sedmicama kazala kako ne vidi dokaze kako Iran pravi nuklearno oružje.

U svom saopćenju, Obama je uglavnom ponovio stavove izrečene u nedjelju navečer koje je izrekao pred Američkim komitetom izraelskih javnih poslova (AIPAC) koji je moćna proizraelska lobistička grupa.

Sve mogućnosti

Lider SAD-a je rekao kako njegova država „zadržava sve mogućnosti“ u odnosu na nuklearni program Irana, ali je zatražio više vremena kako bi se koristile diplomatske mogućnosti.

„Znam da bi i premijer i ja više voljeli ovo riješiti na diplomatski način. Razumijemo koje su posljedice vojne akcije“, rekao je Obama.

Netanyahu je ostavio otvorena vrata jednostranoj vojnoj akciji, kazavši kako Izrael zadržava „suvereno pravo“ da se „sam brani“.

Obama je u ponedjeljak, kao i noć ranije, pozvao Izrael da ostavi vremena sankcijama protiv Irana, ali i obećao da će ostaviti „sve mogućnosti na stolu“.

„Iranski lideri trebaju razumjeti kako ja nemam politiku obuzdavanja. Imam politiku spriječavanja Irana da dođe do nuklearnog oružja“, rekao je pred AIPAC-om.

Netanyahuova vlada i vodstvo AIPAC-a žele da Obama ide dalje u svojim akcijama, odnosno da stavi „crvene linije“ – jasan stav o tome kada bi SAD mogle napasti Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Izvor: Al Jazeera i agencije