Obama i Panetta podržali generala Allena

General Allen kaže da nije uradio ništa loše ni pogrešno (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama podržao je komandanta američkih snaga u Afganistanu (ISAF), generala Johna Allena, uprkos izvještajima da je general razmijenio “mailove u kojima je flertovao” s Jill Kelly.

Glasnogovornik Jay Carney rekao da Obama vjeruje generalu Allenu, koji je izabran da bude novi komandant NATO snaga u Evropi.

Ward bez zvjezdice

Američkom generalu Williamu Wardu bit će oduzeta jedna generalska zvjezdica i morat će nadoknaditi 82.000 dolara, nakon što je ustanovljeno da je potrošio stotine hiljade dolara na skupa putovanja.

Kako prenosi AP, odluku je donio sekretar za odbranu, pošto je otkriveno da je general Ward neprimjereno trošio sredstva Pentagona predviđena za putovanja, rekao je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane.

General Ward, koji je do sada imao četiri generalske zvjezdice, bit će penzioniran sa tri zvjezdice.

Američki mediji navode da je general na službena putovanja 52 od 79 puta vodio i svoju suprugu i sedam puta je produžio boravak iz privatnih razloga.

Ward, koji je od 2007. do 2011. godine bio smješten u bazi američke vojske u Štutgartu, negirao je optužbe da je nezakonito trošio novac tokom putovanja.

Optužbe za maltretiranje koje je iznijela Kelly pomogle su da se otkrije ljubavna afera između bivšeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Davida Petraeusa i bivšeg vojnog oficira Paule Broadwell, koja je pisala njegovu biografiju.

Petraeus se povukao u petak, a general Allen kaže da nije uradio ništa loše ni pogrešno.

“Mogu kazati da predsjednik ima veoma visoko mišljenje o generalu Allenu i njegovoj službi zemlji, kao i za posao koji je obavio u Afganistanu”, rekao je Carney u prvom reagiranju Bijele kuće nakon ostavke Petraeusa.

On je dodao da je Obama veoma zadovoljan službom i dostignućima generala Allena.

Kulturološki problem

Carney je zatražio od novinara da ne nagađaju o tome da li slučajevi generala Petraeusa i Allena sugeriraju širi kulturološki problem unutar američke vojske.

“Predsjednik ima veliko povjerenje u vršioca dužnosti direktora CIA-e, ministra odbrane i Ministarstvo da će nastaviti izvršavati zadatke koji su im povjereni”, rekao je Carney.

Pentagon je saopćio da analizira blizu 30.000 stranica Allenovih dokumenata, za koje zvaničnici kažu da sadrže “potencijalno neprimjerene mailove” između generala i Kelly, koje su razmjenjivali protekle dvije godine.

Ime ove žene već je spomenuto u skandalu Petraeus, nakon što je rekla istražiocima Federalnog istražnog biroa (FBI) da je primila anonimne mailove uvredljive sadržine.

Kelly je navodno primila prijeteće poruke od Paule Broadwell, žene s kojom je Petraeus imao vanbračnu aferu.

U međuvremenu je FBI pretresao kuću Broadwell.

‘Kolosalna greška’

Glasnogovornik FBI-a Shelly Lynch potvrdila je da su agenti pretresli kuću Broadwell u Charloti, u Sjevernoj Karolini, ne navodeći detalje.

Petraeus je priznao da je ova preljubnička afera bila njegova “kolosalna greška”.

I ministar odbrane SAD-a Leon Panetta podržao je generala Allena i rekao da ima povjerenje u njega.

“General Allen izvanredno obavlja svoj posao u ISAF-u”, rekao je Panetta novinarima u australijskom gradu Perthu.

“On sigurno i dalje uživa moje povjerenje da vodi naše snage i da nastavi borbu”, kazao je Panetta i dodao da niko ne treba donositi nikakve preuranjene zaključke u vezi s optužbama protiv Allena.

Imenovanje Allena na funkciju zapovjednika snaga NATO-a u Evropi trebao je u četvrtak odobriti Senat, ali je to odloženo do okončanja istrage.

Izvor: Agencije