Obama i Putin ne slažu se u taktici protiv ISIL-a

Barack Obama i Vladimir Putin razgovarali su na marginama samita G20 u Antalyji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin suglasili su se u nedjelju, na marginama summita G20 u Antalyji, da političku tranziciju treba provesti sirijski narod, pod okriljem Ujedinjenih naroda, a još se razilaze u tome kakvu taktiku primijeniti da pobijede grupu Islamska država Irak i Levant, objavili su dužnosnici Bijele kuće i Kremlja.

Supersile iz Hladnog rata imaju različita stajališta u pogledu budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čijem se ostanku na dužnosti Sjedinjene Države i njihovi saveznici protive, dok je Rusiji on dugogodišnji saveznik.

U 35-minutnom razgovoru, Obama i Putin, koji su imali hladne odnose zbog Sirije i Ukrajine, razgovarali su dva dana nakon napada ISIL-a u Parizu, koji su ujedinili svijet u borbi protiv terorizma.

“Predsjednik Obama i predsjednik Putin dogovorili su se o potrebi da političkoj tranziciji koju će voditi sirijski narod prethode mirovni pregovori pod okriljem UN-a između sirijske oporbe i režima i da se dogovori prekid vatre”, rekao je američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Kako prenosi agencija Reuters, Obama je pozdravio napore svih zemalja u borbi protiv ISIL-a te istaknuo važnost ruskih vojnih napora u borbi protiv te skupine u Siriji.

Razgovarali i o Ukrajini

Ruski mediji citirali su visokog savjetnika u Kremlju, koji je rekao da dvojica predsjednika imaju slična gledanja na borbu protiv terorizma, no razilaze se u taktici.

“Strateški ciljevi [Rusije i SAD-a] povezani s borbom protiv ISIL-a su, u načelu, vrlo slični, no razlike su u taktici”, kazao je ruski dužnosnik Jurij Ušakov nakon neočekivanog susreta dvojice predsjednika, prenosi agencija AFP.

Zapad optužuje Rusiju da cilja pobunjeničke skupine u Siriji koje ratuju protiv predsjednika Assada, uključujući i skupine koje surađuju sa SAD-om i njegovim saveznicima.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Obama u razgovoru ponovio da podržava Sporazum iz Minska, koji su prekid vatre dogovorili proruski separatisti iz istočne Ukrajine s ukrajinskom Vladom i uz potporu Rusije, Njemačke i Francuske.

Taj sporazum predviđa povlačenje stranih vojnika iz Ukrajine, povlačenje teškog oružja s frontova i kontrolu cijelog ukrajinskog teritorija od strane Vlade u Kijevu.

Izvor: Agencije