Obama i Putin: Razgovor o Siriji i Ukrajini

Dvojica čelnika razgovarala o naporima koje ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama je telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pronalaženju diplomatskog rješenja u Siriji i o stanju na istoku Ukrajine.

Dvojica čelnika razgovarala su o “naporima koje trenutačno ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

“Sjedinjene Američke Države i Rusija zainteresirani su da se ostvari pomak u vezi s tim pitanjem”, dodao je, prenosi Hina.

Petnaest članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, među njima i Rusija, prihvatilo je sredinom decembra rezoluciju u kojoj se postavljaju smjernice za prekid petogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Detalji sporazuma

U tekstu se, osim pregovora opozicije i režima te primirja, predviđaju formiranje prijelazne vlade u roku šest mjeseci i izbori za 18 mjeseci.

Obama je u tom telefonskom razgovoru s Putinom još jednom istaknuo potrebu da Rusija “poštuje obveze koje je preuzela u Minsku i da prestane podržavati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu”, rekao je Earnest.

Ukrajina i proruski pobunjenici dogovorili su se o još jednom primirju koje stupa na snagu odmah u srijedu.

Posljednje primirje, koje je na snazi od kraja decembra, omogućilo je znatno slabljenje sukoba na istoku Ukrajine, ali oni još sporadično izbijaju pa je od početka godine poginulo barem pet ljudi.

Izvor: Agencije