Obama istakao važnost odnosa sa S. Arabijom

Američki predsjednik Barack Obama u petak je, tijekom razgovora sa saudijskim kraljem Abdullahom, istaknuo važnost koju Washington pridaje snažnom odnosu između SAD-a i Saudijske Arabije, piše u priopćenju Bijele kuće.

Obama je rekao kako Washington i Rijad zajedno rade na rješavanju najvažnijih bilateralnih i regionalnih pitanja, među kojima su “kriza u Siriji, sprečavanje Irana u nabavi nuklearnog oružja, napori na protuterorističkim aktivnostima za suzbijanje ekstremizma te pružanje potpore pregovorima čiji je cilj postići mir na Bliskom istoku”, prenosi Hina.

“Na sastanku s kraljem Abdullahom predsjednik Obama ponovno je istaknuo važnost koju Washington pridaje snažnom odnosu sa Saudijskom Arabijom, koji traje već više od 80 godina”, piše u priopćenju.

Bliskoistočni mir, Iran, Sirija

Američki predsjednik je u prvome posjetu Saudijskoj Arabiji od 2009. godine tijekom dvosatnog razgovora s kraljem i njegovim suradnicima rekao kako će se njegova Vlada fokusirati na bliskoistočni mir, na pitanje Irana te na načine koji će ojačati umjerene sirijske pobunjenike.

U priopćenju iz Bijele kuće, također, piše kako je Saudijska Arabija “iznimno značajan američki partner u protuterorističkim pitanjima, osobito u onemogućavanju djelovanja pripadnika Al-Kaide”.

Prošle su godine visoki saudijski dužnosnici upozorili na udaljavanje od Washingtona nakon velikih nesuglasica o američkoj reakciji na pobune “Arapskog proljeća” te o politici prema Iranu i Siriji, jer Rijad tamo želi više američke potpore pobunjenicima.

Poboljšanje trenutačno zategnutih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije stoga je jedan od prioriteta Obame tijekom posjeta Rijadu.

Saudijci su nezadovoljni postupcima Washingtona u vezi s ratom u Siriji i iranskim nuklearnim programom.

Preispitivanje kredibiliteta

Mnogo se toga promijenilo od 2009. godine, kada su Saudijci srdačno dočekali Obamu i obasuli ga zlatom.

Mnoge njegove kasnije odluke na području vanjske politike razljutile su Rijad.

Obamin poziv egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku da odstupi s vlasti, pregovori s Iranom, prijetnje akcijom protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i odustajanje od nje doveli su do toga da Saudijci poduzmu neuobičajen korak – javno preispitivanje kredibiliteta američkog predsjednika.

“Kad takva uvjeravanja dolaze od lidera zemlje kao što je SAD, očekujemo da će ih se pridržavati. Ovdje je problem narušeno povjerenje”, izjavio je prije nekoliko mjeseci princ Faisal bin Turki.

Predsjednikov zadatak, tijekom drugog posjeta Rijadu, jeste vratiti to povjerenje.

Stručnjaci smatraju da, iako SAD sada uvozi znatno manje nafte od zemalja članica OPEC-a, Saudijci i dalje imaju veliki utjecaj.

“U pitanju je njihova pozicija na tržištu nafte. Saudijci su ti koji imaju mogućnosti da proširuju i smanjuju proizvodnju, ovisno o situaciji na tržištu”, pojašnjava bivši dužnosnik State Departmenta Graeme Bannerman.

Rijad strahuje zbog Irana

Trenutačni stav Washingtona je da je saudijsko vodstvo sve više zabrinuto zbog svog utjecaja u regiji, sukoba sa susjedima u Zaljevu i mogućeg utjecaja Irana, u slučaju diplomatskog rješenja problema nuklearnog programa.

“Saudijci brinu da bi se odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogli poboljšati, a te dvije zemlje zbližiti te da bi Iran mogao zauzeti mjesto Saudijske Arabije kao povlašteni partner SAD-a u Zaljevu i na Bliskom istoku”, objašnjava Frederic Wehrey iz Zaklade za međunarodni mir Carnegie.

I uoči posjeta očekivalo se da će dolaskom u Rijad i svojim riječima predsjednik Obama poslati poruku da je višedesetljetni savez sa Saudijskom Arabijom i dalje prioritet američke vanjske politike u regiji.

Ali i da će to ostati bez obzira na to s kim pregovarali i koliko nafte kupovali.

Izvor: Al Jazeera i agencije