Obama krenuo na azijsku turneju

Američki predsjednik Barack Obama otputovao je na azijsku turneju, tokom koje će posjetiti Mijanmar, Tajland i Kambodžu, što je njegovo prvo putovanje van zemlje nakon ponovnog izbora za predsjednika 6. novembra.

Obama je prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji posjećuje Mijanmar, nekadašnju Burmu, a u Kambodži će prisustvovati Istočnoazijskom samitu.

Tokom boravka u Mijanmaru, američki predsjednik će, kako prenosi Bijela kuća, pružiti podršku demokratskoj tranziciji te zemlje, a susrest će se s predsjednikom Tein Seinom, kao i poznatom aktivistkinjom za građanska i ljudska prava i dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Do prve posjete lidera SAD-a ovoj važnoj azijskoj zemlji dolazi nakon što je predsjednik Sein počeo demokratske procese, oslobodivši stotine političkih zatvorenika prošle godine, nakon decenija represivne vojne vladavine u Mijanmaru.

Historijske promjene

Vlasti te zemlje su dozvolile Nacionalnoj ligi za demokratiju, koju predvodi Suu Kyi, da učestvuje na parlamentarnim izborima u aprilu iduće godine.

Suu Kyi je 15 godina bila u kućnom pritvoru, a u ljeto ove godine je prvi put boravila u Washingtonu, gdje joj je uručena Kongresna medalja za doprinos demokratiji.

Zapadne vlade su na to odgovorile popuštanjem sankcija koje su bile ranije uvedene.

“Predsjednik Obama će pozdraviti postignuti napredak i historijske promene koje su se dogodile prošle i ove godine, ističući da je potrebno da se do kraja izvrši tranzicija vlasti ka civilnim strukturama i da se radi na nacionalnom pomirenju”, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Amerike Ben Rounds.

Izvor: Agencije