Obama: Mi nismo u ratu protiv islama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je kako njegova država ne ratuje protiv islama već protiv onih koji izopačuju vjeru, te pozvao da se posveti više pažnje sprečavanju „terorista“ u regrutiranju i inspiriranju drugih.

Obama, tokom govora u Bijeloj kući na konferenciji posvećenoj borbi protiv nasilnih ekstremista, kazao je da „ne trebamo dati [oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant i grupama povezanim sa Al-Kaidom] vjerski karakter kakav oni traže“.

„Oni propagiraju stav da je Amerika, generalno Zapad, u ratu protiv islama. Tako oni dobijaju nove članove, tako oni radikaliziraju mlade osobe“, istakao je američki predsjednik u srijedu.

„To je laž. Mi nismo u ratu protiv islama. Mi smo u ratu protiv osoba koje izopačuju islam.“

Sabrinino pismo

Obama je također istakao kako želi osigurati da muslimanske zajednice ne budu kažnjene niti marginalizirane zbog zločina koji ekstremisti čine u ime islama.

„Nijedna religija nije odgovorna za nasilje i terorizam. Odgovorni su ljudi. Moramo osigurati da se [zbog njih] ne stigmatiziraju cijele zajednice.“

Bijela kuća je okupila vladine zvaničnike, muslimanske lidere i zakonodavce na trodnevni sastanak koji nosi naziv „Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu“.

Istakavši kako želi pojačati glasove o toleranciji u SAD i šire, Obama je spomenuo pismo koje je dobio od jedne Amerikanke muslimanke. Jedanaestogodišnja djevojčica Sabrina napisala je kako je zabrinuta zbog mržnje prema muslimanima i zamolila Obamu da kaže svima kako su muslimani isti drugim ljudima.

„Svako se treba sjetiti toga tokom ove debate, dok napredujemo u rješavanju izazova pred nama“, naveo je američki lider.

Međutim, istakao je također da muslimanske zajednice imaju odgovornost da odbace „terorističke narative“ kako su islam i moderne civilizacije u sukobu.

„Teroristi ne govore u ime milijarde muslimana“, dodao je.

Strah nakon Chapel Hilla

Prošle sedmice obavještajni zvaničnici javili su Kongresu SAD da je čak 150 američkih državljana pokušalo otputovati u Siriju i priključiti se tamošnjim oružanim grupama.

U tekstu koji je u srijedu objavljen u Los Angeles Timesu, Obama je naveo da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što je prošle sedmice ubijeno troje muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država.

„Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani širom naše zemlje zabrinuti i strahuju“, piše Obama u tekstu i dodaje da „Amerikanci svih religija i porijekla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i insistirati da niko ne bi smio biti na meti na temelju onoga što jest, svoga izgleda i svoje vjere“.

Samit protiv ekstremističkog nasilja najavljen je nakon atentata u Parizu, ali bio je dugo ranije pripreman. Na njemu učestvuju predstavnici 60 zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije