Obama ne donosi mirovni plan u Izrael

Obama u martu treba posjetiti Izrael (Getty Images)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barcak Obama neće donijeti novi mirovni plan sa sobom kada u martu dođe u posjetu Izraelu, prenijeli su izraelski mediji izjavu sekretara za medije Bijele kuće Jaya Carneya.

U brifingu za novinare Carney je precizirao da Obamina posjeta nije povezana ni sa kakvim “specifičnim” bliskoistočnim mirovnim prijedlogom između Izraela i Palestinaca, dodavši da obnova direktnih pregovora nije svrha te posjete.

Obama se nada da će voditi “duboke konsultacije s ključnim partnerima”, kazao je nešto ranije američki ambasador u Izraelu Dan Shapiro.

On je potvrdio da će mirovni pregovori biti na dnevnom redu, uz druga “kritična regionalna sigurnosna pitanja”, ali je naglasio da Obama dolazi u Izrael da se sretne s novom vladom, u neku vrstu “konsultacijske posjete”.

Čvrste veze

“Ta posjeta bit će dobra mogućnost da se potvrde jake i čvrste veze između Izraela i SAD-a”, rekao je Shapiro, naglasivši da su najvažnija pitanja s kojima se dvije zemlje suočavaju iranski nuklearni program i potreba da se povede računa o potencijalnom transferu hemijskog oružja iz Sirije.

Kao ni Carneyi ni Shapiro nije označio direktne pregovore između Palestinske uprave i Izraela ciljem Obaminog dolaska, naglasivši da nema sumnje da je obnova pregovora još cilj, ali se “možda to neće desiti tokom jedne posjete”.

Bit će to prva Obamina posjeta Izraelu i palestinskim teritorijama od kako je 2009. godine postao predsjednik.

Obama će tom prilikom posejtiti i Ankaru, Rijad i Kairo.

Izvor: Agencije