Obama nominirao nove šefove odbrane i CIA-e

Američki predsjednik Barack Obama nominirao je u ponedjeljak bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra odbrane, a svog savjetnika za borbu protiv terorizma Johna Brennana za direktora CIA-e, te pozvao Senat da ubrzo potvrdi njihova imenovanja.

Brennan, veteran sa stažom od 25 godina u obavještajnoj agenciji, trenutno je glavni savjetnik Obame za pitanja borbe protiv terorizma.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

Obama je razmatrao mogućnost da predloži Brennana za prvog čovjeka CIA-e 2008. godine, ali je Brennan povukao svoje ime zbog pitanja o njegovoj umiješanosti u uvođenje novih tehnika ispitivanja zarobljenika dok je radio u toj agenciji tokom mandata Georgea W. Busha.

Brennan je negirao umiješanost u kontroverzne tehnike ispitivanja, uključujući potapanje glava ispitanika u vodu, i govorio poslije protiv takvih tehnika.

Hagel je i prije nagovještaja nominacije kritiziran od strane nekih republikanaca iz Kongresa, koji kažu da je ovaj bivši republikanske senator nastrojen protiv Izraela i da je mek prema Iranu i njegovom nuklearnom programu.

‘Američki patriota’

Govoreći o Hagelu, Obama je istakao da je reč o “američkom patrioti”, za kojeg, zbog iskustva u Vijetnamu, “rat nije apstrakcija”.

“On zna da je slanje mladih Amerikanaca u borbu nešto što treba učiniti samo ako bude apsolutno neophodno”, kazao je američki predsjednik.

Obama je rekao da se Hagelu divio zbog njegove hrabrosti i spremnosti da govori šta misli, “čak i ako to nije popularno, pa i ako je to suprotno konvencionalnom mišljenju”.

“Upravo je to duh kakav želim u svom timu za nacionalnu sigurnost”, rekao je predsjednik SAD-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije