Obama osudio nasilje nad Rohingyjama

U okviru svoje posjete Mijanmaru, američki predsjednik održao je govor na Univerzitetu Yangon (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak poslijepodne okončao je svoju šestosatnu posjetu Mijanmaru u okviru četverodnevne turneje po zemljama jugoistočne Azije.

Tokom boravka u Yangonu Obama se sastao sa svojim mijanmarskim kolegom Thein Seinom u zgradi Parlamenta, prenosi agencija Xinhua.

Dvojica čelnika raspravljala su o međusobnim odnosima dviju zemalja i o demokratskim reformama u Mijanmaru.

‘Nema opravdanja za nasilje’ 

„U Mijanmar sam došao održati svoje obećanje i pružiti ruku prijateljstva. Ovaj sjajni napredak koji vidim treba biti najsjajnija zvijezda mijanmarskog naroda“, izjavio je Obama.

Američki predsjednik izrazio je podršku “prvim koracima” Mijanmara ka demokratiji, napominjući da je do cilja, ipak, dug put.

Barack Obama je tokom posjete održao i govor na Univerzitetu Yangon.

U svom obraćanju na Univerzitetu Obama se dotakao i nemira u saveznoj državi Rakhine, gdje je od juna ove godine u sukobu muslimana i budista  ubijeno blizu 180 ljudi, a raseljeno najmanje 110.000.

Većina onih koji su pobjegli iz svojih domova su Rohingyja muslimani, koji su decenijama suočeni sa raznim vrstama diskriminacije.

“Nema opravdanja za nasilje protiv nevinih ljudi”, rekao je Obama.

“Predugo je narod ove države, uključujući etničke Rakhine, suočen sa siromaštvom i progonstvom. Ali nema opravdanja za nasilje nad nevinim ljudima. I Rohingyjaa muslimani imaju svoje dostojanstvo, kao što ga imate vi i ja” kazao je američki predsjednik.

Novo poglavlje između dviju zemalja

Američki predsjednik se sastao i sa mijanmarskom dobitnicom Nobelove nagrade za mir i šeficom opozicije Aung San Suu Kyi.

“Ovaj dan obilježava sljedeći korak u novom poglavlju između Sjedinjenih Država i Burme”, rekao je Obama i objasnio kako “različiti ljudi ovu zemlju zovu različito”.

Nakon 50 godina vojnog režima u Mijanmaru u martu ove godine zemlja je dobila civilnu vlast, koja je provela niz političkih reformi.  Oslobođene su stotine političkih zatvorenika, potpisana su primirja sa etničkim grupama, data je veća sloboda medijskom izvještavanju i ublaženi su zakoni o kontrolama.

Predsjednik Mijanmara je u nedjelju izdao nalog da se prije službene posjete američkog predsjednika iz zatvora oslobodi 66 zatvorenika, a u četvrtak je naložio oslobađanje 452 zatvorenika, čije se puštanje na slobodu očekuje uskoro.

Nakon posjete Mijanmaru, Obama će u utorak otputovati na 21. samit zemalja istočne Azije, koji se održava u kambodžanskoj prijestolnici Phnom Penhu.

Izvor: Agencije