Oglasi

Obama pobijedio i na Floridi

Američki predsjednik dobio oko 74.000 glasova više od republikanca Mitta Romneyja.
Na Floridi je 2000. konstatirano da je George Bush pobijedio Ala Gora sa 537 glasova razlike, što je bilo presudno za pobjeduAP

Američki predsjednik Barack Obama pobijedio je na predsjedničkim izborima na Floridi, saopćili su zvaničnici te savezne države, nakon puna četiri dana brojanja svih pristiglih glasova.

Obama je pobijedio sa 50 posto prema 49,1 koliko je osvojio republikanac Mitt Romney.

To praktično znači da je Obama pobijedio sa razlikom od oko 74.000 glasova, od skoro osam miliona ljudi koliko je glasalo.

Prethodni izbori

Prema konačnim rezultatima na saveznom nivou, nakon objave rezultata sa Floride, Obama je osvojio 332 elektorska glasa a Romney 206.

Florida je već bila poprište tijesnog rezultata na izborima, kada je 2000. godine poslije dugog brojanja konstatirano da je George Bush pobijedio Ala Gora sa 537 glasova razlike.

Ti glasovi su bili odlučujući da Bush postane predsjednik te godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.