Obama: Policija liči na okupatorske snage

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da opremljenost lokalne policije vojnom opremom može dati građanima dojam da policija “liči na okupatorske snage” i najavio da se takva oprema više neće dopremati lokalnim policijskim snagama.

Obama je istaknuo da takav izgled policije može “otuđiti i zaplašiti” ljude i poslati pogrešnu poruku zajednici koju policija treba štititi, prenosi Tanjug vijest agencije AP.

Po nalogu predsjednika SAD-a, državna i lokalna policija više neće dobivati raketne bacače, bajunete, oklopna vozila, naoružane letjelice i vozila, kao ni municiju kalibra 50 ili većeg.

Protesti protiv policijskog nasilja

“Vidjeli smo kako vojna oprema može ljudima dati osjećaj da policija liči na okupatorsku snagu, umjesto na snagu koja je dio zajednice koju štiti i kojoj služi”, rekao je Obama.

Devet meseci ranije američka javnost je burno reagirala zbog toga što je policija tijekom intervencije protiv prosvjednika u Fergusonu, u saveznoj državi Missouri, koji su prosvjedovali protiv nasilja policije nad Afroamerikancima, koristila oklopna vozila.

Izvor: Agencije