Obama primio budućeg meksičkog predsjednika

Pogranična sigurnost bila je jedna od tema sastanka (AFP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama je pozdravio “ambiciozan plan reformi” koje je postavio budući predsjednik Meksika kada su se njih dvojica susreli u Bijeloj kući.

Obama je rekao da je prihvatljivo što se sastao s Pena Nietom, iako meksički kandidat još nije preuzeo funkciju predsjednika, nazvavši to znakom bliske veze između dviju zemalja.

“Dešavanja u Meksiku imaju utjecaj na naše društvo”, kazao je Obama prije sastanka na kojem su još prisustvovali potpredsjednik Joe Biden i državna sekretarka Hillary Clinton.

Obama je rekao da je razvio dobru saradnju s bivšim predsjednikom Meksika Felipeom Calderonom, te da je uvjeren u stvaranje slične “bliske profesionalne i lične veze” s Nietom, vođom meksičke Institucionalne revolucionarne partije.

On je kazao da je siguran kako će Meksiko i SAD ojačati dugogodišnje ekonomske i trgovinske veze te pojačati sigurnost na granici.

Reforma imigracije

Također, rekao je da će podržati opsežnu reformu imigracije, te da se raduje saradnji s Nietom u dugogodišnjem naporu SAD-a da zaustavi ilegalnu imigraciju iz Meksika.

Nieto je čestitao Obami na osvajanju drugog mandata i rekao da se raduje njihovoj saradnji.

Podržao je Obamin prijedlog da se legalizira status preko 10 miliona ilegalnih imigranata, većinom iz Meksika.

“U potpunosti podržavamo Vaš prijedlog, gospodine”, kazao je Nieto.

“Želimo dati svoj doprinos tome, možemo utjecati na poboljšanje života miliona ljudi koji žive u vašoj zemlji.”

Također, rekao je da će s američkim zvaničnicima raditi na stvaranju “sigurne, moderne i povezane granice”.

Blizu dvije trećine od preko 50 miliona Latinoamerikanaca u SAD-u smatraju da imaju meksičko porijeklo, javlja Pew Hispanic Centar.

Izvor: Agencije