Obama protiv palestinskog zahtjeva u UN-u

Abbas je potvrdio da će se zahtjev UN-ovoj Generalnoj skupštini predati u novembru (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u nedjelju palestinskom čelniku Mahmoudu Abbasu kako se protivi dodjeli statusa zemlje nečlanice Ujedinjenih naroda (UN) Palestini, izjavio je palestinski glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

“Predsjednik Abbas imao je dug telefonski razgovor s predsjednikom Obamom, kojem je čestitao na osvojenom drugom mandatu na dužnosti američkog predsjednika”, rekao je Rudeina za AFP.

“Abbas je u tom razgovoru iznio razloge i motive palestinske odluke da u UN-u traži status zemlje nečlanice, među kojima su nastavak kolonizacije i izraelskih napada na građane i na njihovu imovinu”, dodao je.

“Predsjednik Obama je pak rekao da se Sjedinjene Države protive odluci da se ide u Generalnu skupštinu UN-a”, dodao je.

Abbas je u nedjelju potvrdio da će se zahtjev UN-ovoj Generalnoj skupštini, gdje lako može dobiti potrebnu običnu većinu, predati u novembru, prekinuvši tako nagađanja o odgodi zbog američkog pritiska.

“U UN idemo u novembru 2012, a ne 2013. ni 2014. godine”, kazao je Abbas u govoru u Ramallahu povodom osme godišnjice smrti historijskog palestinskog čelnika Yassera Arafata.

Izrael i SAD se protive tom planu, ističući da palestinska država može nastati samo na temelju mirovnih pregovora koji su prekinuti prije više od dvije godine.

Izvor: Agencije