Obama prozvao Pjongjang za cyber vandalizam

Komedija 'Interview' prikazuje izmišljenu zavjeru za ubistvo lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama poručio je kako “ne smatra cyber napad na kompaniju Sony Pictures kao čin rata, već prije kao cyber vandalizam”, za koji je okrivljena Sjeverna Koreja.

Sa svojim savjetnicima razmatra na koji način treba biti odgovoreno na takvu vrstu napada, koji je primorao Sony Pictures da povuče komediju Interview, a koja je trebalo biti premijerno prikazana tokom božićnih praznika, prenijela je agencija Reuters.

“Ne, ne mislim da je to ratni čin. Mislim da je to cyber vandalizam, koji puno košta, koji je veoma skup. To shvaćamo vrlo ozbiljno. Odgovorit ćemo srazmjerno”, rekao je Obama američkim medijima.

Potvrdio je i kako njegova vlada razmatra i vraćanje Sjeverne Koreje na američku listu zemalja koje sponzoriraju terorizam.

Sjeverna Koreja negirala je umiješanost u hakerski napad na Sony Pictures, a američke optužbe ocijenila kao “neutemeljene klevete”.

Pjongjang je predložio američkim vlastima zajedničku istragu o tome incidentu.

Sony: Nismo pogriješili

Čak je poručio kako će uslijediti “ozbiljne posljedice” ako Washington ne pristane na zajedničku istragu i nastavi optuživati Sjevernu Koreju.

Filmska kompanija Sony Pictures u međuvremenu je priopćila kako pronalazi alternativne načine da objavi svoj satirični film, od čije je premijere odustala nakon velikog cyber-napada, za koji Zapad okrivljuje Sjevernu Koreju.

“Istražujemo alternativne načine za objavljivanje filma na drugoj platformi. Od premijere na Božić odustali smo samo zbog toga što su ga kina odbila prikazivati zbog zabrinutosti za sigurnost gledatelja”, poručili su.

Iz kompanije su potvrdili kako “nisu pogriješili” što su odustali od prikazivanja filma.

“Nismo imali izbora. Ipak se nadamo da će svi oni koji budu željeli vidjeti film imati priliku i da ga vide”, piše u priopćenju.

Film Interview, komedija koja prikazuje izmišljenu zavjeru američke Centralne obavještajne službe za ubojstvo lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, trebala se početi prikazivati u kinima 25. prosinca.

Pjongjang prijeti Bijeloj kući

Sjeverna Koreja zaprijetila je u nedjelju da će uzvratiti Bijeloj kući i drugim američkim ciljevima ukoliko Washington bude sankcionirao navodni hakerski upad.

Najviša sjevernokorejska vojna administracija – Komisija za nacionalnu odbranu, ponovo je negirala umiješanost u hakerski upad u kompaniju Sony Pictures.

NDC je u priopćenju, koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNLA, priopćila da su vojska i narod “potpuno spremni za sukob sa SAD-om u svim ratnim prostorima, uključujući i cyber”.

“Naša najoštrija protivakcija bit će preduzeta protiv Bijele kuće, Pentagona i cijelog američkog kopna, otpadnoj jami terorizma, koja će nadmašiti ‘simetričnu kontrakciju’, koju je najavio predsjednik SAD-a Barakc Obama”, ističe se u priopćenju.

Sjeverna Koreja, koja je i ranije prijetila američkom kopnu, optužila je Obaminu administraciju da je “duboko odgovorna” za nastajanje komedije Interview.

Pjongjang je ponovo pohvalio “ispravnu akciju” hakerske organizacije, koja sebe naziva “Čuvari mira”, ali da nema podatke gdje je sjedište te grupacije.

Izvor: Agencije