Obama: Rat nije igra

Obama je rekao da Izrael ne bi trebalo da u narednim mjesecima donosi odluku o napadu na Iran (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama rekao da Sjedinjene Države neće dopustiti da Iran proizvede nuklearno oružje, ali je i zatražio smireniji pristup problemu teheranskoga nuklearnog programa.

Prema njegovim riječima, najava pregovora šest strana s Iranom nudi priliku da se kriza ublaži diplomatijom.

Sve su glasnija nagađanja o napadu na iranska nuklearna postrojenja u idućim mjesecima.

Nešto prije toga američki je ministar obrane Leon Panetta rekao kako će Sjedinjene Države, ne uspije li diplomatija, poduzeti vojnu operaciju kako bi spriječile iransko naoružavanje nuklearnim oružjem.

Obama je ocijenio najave republikanskih predsjedničkih kandidata o ratu sa Iranom kao neodgovorne, istakavši da i dalje ima prostora za diplomatsko rješenje i za miroljubiv izlazak iz krize. 

Obama je rekao da Izrael ne bi trebalo da u narednim mjesecima donosi odluku o napadu na Iran, jer će ekonomske sankcije dati rezultate, ali je za to potrebno vrijeme. 

Žestoke kritike

“Sankcije već daju rezultate i one će biti još žešće u narednim mjesecima. One pogađaju njihovu naftnu industriju, centralnu banku i sada čujemo glasove o namjeri Irana da se vrati za pregovarački sto. U interesu SAD-a, Izraela i cijelog svijeta je da vidimo da li ova kriza može da se riješi na miran način”, rekao je Obama. 

Predsjednik SAD-a je žestoko kritikovao svoje republikanske rivale, nazvavši ih neodgovnornim osobama koje lupaju u ratne bubnjeve. 

“Kada čujem kako pričaju o započinjanju rata, sjetim se cijene koja to nosi. To nije igra, slati mlade ljude u rat i uvijek se sjetim kakav bi to uticaj imalo na njihove živote, na našu nacionalnu bezbjednost, na našu ekonomiju”, istakao je američki predsjednik. 

On se osvrnuo i na izjavu Mitta Romneya da bi protiv Irana koristio diplomatski pritisak i vojnu prijetnju. 

“Slušam prazne prijetnje i velike riječi, ali kada ih pitate konkretno šta bi uradili, oni ponavljaju stvari koje mi već radimo tri godine. Ako neko od njih želi da započne rat, nek otvoreno to kaže”, rekao je Obama. 

Izvor: Agencije