Obama razgovarao s premijerima Kine i Japana

Wen i Obama su se sastala ukupno pet puta (AFP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama sastao se tokom posljednjeg dana turneje po jugoistočnoj Aziji s kineskim premijerom Wenom Jiabaom i japanskim premijerom Yoshihikom Nodom na marginama samita zemalja istočne Azije u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže.

Ovo je bio prvi sastanak Obame s premijerom Wenom od njihovog susreta na Baliju prošle godine i od kada je Obama na izborima osvojio drugi mandat.

Njih dvojica sastala su se ukupno pet puta.

“Veoma je važno da, kao dvije najveće ekonomije na svijetu, sarađujemo u određivanju jasnih međunarodnih pravila o trgovini i investiranju, što može povećati prosperitet i globalni rast”, rekao je Obama, prenosi Glas Amerike.

Wen je čestitao Obami na izbornoj pobjedi i govorio o značaju snažnih kinesko-američkih odnosa.

On je posebno ukazao na važnost mira, stabilnosti i prosperiteta u azijsko-pacifičkom regionu i svijetu.

Spor oko otoka

Ovo je bio posljednji susret Obame s premijerom Wenom, imajući u vidu proces redovne zamjene državnih rukovodilaca u Kini.

“Razgovarali su i o bezbjednosnim pitanjima, uključujući Iran. Razgovarali su o ekonomskim pitanjima i o značaju očuvanja saradnje SAD-a i Kine na bilateralnom i globalnom nivou”, izjavio je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods.

Obama i japanski premijer Noda razgovarali su stanju japansko-američkog saveza.

Washington je apelirao da Tokio i Peking riješe teritorijalni spor u vezi s otocima u Istočnom kineskom moru.

Iako je bilo očekivanja da će Japan objaviti pristupanje trans-pacifičkom partnerstvu, novoj inicijativi o slobodnoj trgovini, Rouds kaže da se to nije desilo.

Izvor: Agencije