Obama: Rusija je sve agresivnija

Stoltenberg i Obama kažu da sve strane trebaju poštovati sporazum o prekidu vatre (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama je tijekom sastanka s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, optužio Rusiju za pojačanu ratobornost.

“Imali smo priliku razgovarati o situaciji u Ukrajini i sve agresivnijem stavu kojeg ima Rusija”, kazao je američki predsjednik nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Oba sugovornika su izjavila da sve strane trebaju poštovati sporazum o prekidu vatre iz veljače, za kojeg je Stoltenberg rekao da i dalje može biti “put do mira”, javlja reporter Al Jazeere, Ivica Puljić. 

Novi teški okršaji

Sporazum o prekidu vatre imao je za cilj okončati 13-mjesečni rat u kojem je poginulo gotovo 6.300 osoba i koji je ostavio više od milijun ljudi bez domova. 

U posljednjih nekoliko dana došlo je do teških okršaja između ukrajinskih snaga i proruskih separatista blizu strateški važnog lučkog grada Mariupolja.

Istodobno je došlo do tenzija nakon što su ruski vojni zrakoplovi i podmornice provokativno ulazili u europske zračne i morske teritorije.

Predsjednik Obama je naglasio da je ovo “važno vrijeme puno izazova za NATO savez”.

Borba protiv ISIL-a

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i da je tamo rasporedila redovne snage. Moskva niječe umiješanost u taj sukob.

Obama je, također, govorio o “teškom i važnom” razdoblju za NATO, te je naglasio da Sjedinjene Države blisko surađuju sa saveznicima iz NATO-a u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi Hina.

Američki predsjednik je podsjetio da su svih 28 članica Alijanse ujedno i članice koalicije za potporu iračkoj vladi protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije