Obama Rusiji odobrio slobodnu trgovinu

Predstavnički dom i Senat u američkom Kongresu su velikom većinom usvojili zakon koji je omogućio Obami da odobri Rusiji režim PNTR (Getty Images)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u četvrtak je zvanično odobrio Rusiji režim “stalnih normalnih trgovinskih odnosa” (PNTR), poslije nedavne akcije Kongresa koja mu je otvorila put za uklanjanje traga koji je ostavila era Hladnog rata na trgovinu između dviju zemalja, prenosi Reuters.

“Utvrđeno je da Ruska Federacija u potpunosti poštuje zahtjeve o slobodi emigriranja”, u okviru amandmana na zakon Jackson-Venika iz 1974. godine, naveo je Obama u proglašenju “stalnih normalnih trgovinskih odnosa” s Rusijom, prenosi Tanjug.

Taj amandman je povezivao odobravanje povoljnih američkih carina s pravima Jevreja u bivšem Sovjetskom savezu da slobodno emigriraju.

Puna korist

Predstavnički dom i Senat u američkom Kongresu su velikom većinom usvojili zakon koji je omogućio Obami da odobri Rusiji režim PNTR kako bi osigurao da američke kompanije izvuku punu korist iz nedavnog ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Kongres je, međutim, povezao PNTR s propisom kojim se kažnjavaju osobe koje krše ljudska prava u Rusiji tako što im se zabranjuje ulazak u SAD i zamrzava imovina koju imaju u američkim bankama.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u četvrtak oštro kritizirao tu američku mjeru o ljudskim pravima.

“To je veoma loše. To, naravno, truje naše odnose”, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Izvor: Agencije